Silničáři kvůli sněhu zavřeli silnici v Jizerských horách. V noci a ráno se může tvořit náledí

UDÁLOSTI: Na některých místech na Šumavě a v Krkonoších naměřili meteorologové i kolem dvaceti centimetrů sněhu (zdroj: ČT24)

V Česku v nižších polohách druhý den prší, ale s přibývající výškou se srážky mění ve sněhové. Dopoledne způsobil sníh potíže kamionům na dálnici D1 u Humpolce. V Jizerských horách je poprvé od jara uzavřena silnice u přehrady Souš, kterou silničáři neupravují, když ji sníh zavane. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na středeční odpoledne a večer výstrahu na vydatné sněžení, v noci a ráno se navíc může tvořit náledí.

Výstraha na sněžení platí do půlnoci a týká se pásu podél česko-moravského pomezí a hor na severovýchodě Čech. Jde o části krajů Jihočeského, Vysočiny, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a jihovýchodní okraj Středočeského kraje. Může napadnout pět centimetrů sněhu, ojediněle i dvojnásobek. Protože je sníh mokrý a těžký, hrozí pády větví nebo škody na elektrickém vedení.

Od 23 hodin až do čtvrtečních 9 hodin bude platit výstraha na náledí, a to téměř v celých Čechách s výjimkou Ústeckého a Libereckého kraje. Navíc se výstraha týká i celé Vysočiny a Jihomoravského kraje. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedl hydrometeorlogický ústav.

x
Zdroj: ČT24

Sníh ovšem padá na některých místech již druhý den. „Zatímco na Moravě napršelo 12 až 14 milimetrů srážek, tak hlavně na Šumavě, na Vysočině nebo také na horách na severu sněžilo. Pokud by šlo o prachový sníh, tak by to bylo 10 centimetrů nového sněhu. Ale teploty byly kolem nuly nebo slabě nad nulou, takže to byla spíš taková břečka,“ uvedl meteorolog ČT Jan Šrámek.

Dopravní potíže na Šumavě i Vysočině

V úterý večer byly kvůli počasí potíže na Šumavě na silnici I/4 mezi Vimperkem a Strážným a také na silnici přes Libínské sedlo, kde na zasněžených vozovkách uvázly kamiony. Na Vysočině nastaly potíže s kamiony ve středu dopoledne. Zablokovaly nájezd na dálnici D1 na 90. kilometru, měly však problémy i na silnici I/34, kde se u Humpolce tvořily kolony kvůli uježděnému sněhu v kopci.  

Během noci vyslali silničáři do terénu 65 sypačů, hlavně na Pelhřimovsko, Havlíčskobrodsko a Jihlavsko. Ráno ale byla situace klidná, zbytky rozbředlého sněhu byly na silnicích III. tříd. 

Dálnice D1 poblíž Větrného Jeníkova, kde pokračují dělníci v rekonstrukci vozovky
Zdroj: ČTK

V Libereckém kraji by měli být opatrní zejména řidiči kamionů mířící přes Kořenov a Harrachov do Polska. Na silnici je sníh a může klouzat. „I když tam zatím žádné problémy nejsou, stačí, aby tam cestu zablokovala jedna uvízlá dodávka,“ uvedl zástupce silničářů Petr Šén. Řidičům kamionů proto k cestě do Polska doporučuje použít raději alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Tam je silnice jen holá a mokrá a bez problémů sjízdná.

V poledne také silničáři uzavřeli kvůli sněhu silnici 290 z Desné na Smědavu kolem přehradní nádrže Souš v Jizerských horách. Tato silnice se pro auta zavírá každou zimu, teď bude zavřená zřejmě do pátku.

x
Zdroj: ČT24

Sníh vylákal první běžkaře

Nový sníh potěšil příznivce zimních sportů. V Jizerských horách již vyrazili do terénu běžkaři, i když ještě neměli upravené stopy. „Na první jízdu potřebujeme tak 40 centimetrů, pokud by rolby projely teď, sněhovou nadílku by rozmačkaly a promíchaly s podkladem,“ vysvětlila  Radka Davidová, ředitelka neziskové společnosti Jizerská, která jizerskou magistrálu upravuje. 

Množství sněhu již leží na hřebenech Krkonoš. U Luční boudy v nadmořské
výšce 1415 metrů bylo ve středu v podvečer okolo minus čtyř stupňů Celsia a asi 30 centimetrů sněhu. „Od úterního večera nasněžilo okolo 25 centimetrů,“ upozornila majitelka boudy Klára Sovová.