Seznam Zprávy zveřejnily úniky z Faltýnkova diáře. Vysvětlení žádá opozice i Babiš

UDÁLOSTI: Opozice chce ve sněmovně vysvětlení Faltýnkova diáře (zdroj: ČT24)

Na české politické scéně vyvolaly rozruch diářové poznámky vlivného člena hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Šéf nejsilnějšího sněmovního klubu v záznamech, které zveřejnil web Seznam Zprávy, evidoval vlastní politické i podnikatelské aktivity – a opozice se nyní chce ve sněmovně ptát, jestli svým vlivem nepomáhal ovlivňovat zakázky a získávat dotace ve prospěch spřátelených lidí a firem. Vysvětlení od Faltýnka žádá i premiér Andrej Babiš (ANO).

Záznamy z Faltýnkova diáře z uplynulých let zveřejnily Seznam Zprávy v úterý po Velikonocích. Poznámky se týkají například rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství – a jejich pravost nerozporuje ani samotný Faltýnek.

„Jako osoba politicky činná jsem v kontaktu s řadou lidí, kteří za mnou přicházejí s různými typy sdělení a jejichž důvěryhodnost je značně kolísavá. Pokud si některá z těchto sdělení heslovitě poznamenám, nelze z toho vyvodit, že jde o zachycení reálného stavu, natož pravdivého obrazu o skutečnosti,“ citují jeho slova přímo Seznam Zprávy.

„Vyfabrikované nesmysly a fikce“

Web ovšem současně uvádí, že si předseda poslanců ANO do dokumentu zapisoval ovlivňování veřejných zakázek nebo postup při vzniku firmy, jejíž akcie údajně chtěl skrytě vlastnit. Podle Seznamu si politik do diáře poznamenal i pomoc se získáváním dotací pro sportovního podnikatele Miroslava Černoška na stavbu olympijského centra v Prostějově.

Faltýnek odmítá, že by udělal cokoliv nezákonného. V úterý se ke zjištění Seznamu vyjadřovat nechtěl: „Všechny příběhy, které pan Kroupa tvoří z mých několik let starých poznámek z různých jednání, která byla téměř vždy na přání těch, kdo se mnou to jednání měli, jsou vyfabrikované nesmysly a fikce.“

Podle informací České televize by je mohl komentovat během středy. Již nyní k němu totiž míří i výzvy od sněmovních politiků, a to jak opozičních, tak vládních.

Všechno vysvětlit

Podle premiéra Babiše musí Faltýnek všechno vysvětlit. „Pokud udělal nějakou věc, kterou nebude schopen vysvětlit, platí u něj jako u kohokoliv v hnutí princip padni komu padni,“ cituje zpravodajský web Seznamu Babišovo vyjádření. „Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici.“

Vysvětlení ve sněmovně budou od šéfa Babišových poslanců žádat i opoziční strany. „Pokud se dotace skutečně opět rozdělovaly od protikorupčního hnutí ANO tím způsobem, že někdo měl lepší styky s panem Faltýnkem, tak je to velká politická kauza,“ sdělil předseda Starostů Vít Rakušan.

Podle investigativního reportéra Seznamu Janka Kroupy navedla novináře k zájmu o Faltýnka jeho podzimní schůzka s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou na pražském Vyšehradě. „Dávali jsme dohromady řadu dokumentů, které by odpověděly na otázku, co Jaroslav Faltýnek na podivných schůzkách vlastně dělá – a odpověď jsme našli v poznámkách, ke kterým jsme se dostali.“

Na tom, že s tématem o vlivné tváři hnutí ANO přichází v probíhající předvolební kampani, Kroupa nic špatného nevidí – a do vazby s hlasováním ho ani nedává. Jde prý jen o shodu náhod danou tím, že od vyšehradské schůzky potřebovali čas na práci. „Kdyby žádnou neplechu neprováděl, tak bychom nic nepublikovali,“ sdělil v Událostech, komentářích.

Reportér Kroupa: Zveřejníme ještě řadu dalších kauz (zdroj: ČT24)