Rusové se v Česku dál zbavují majetku. Bojí se přitvrzení sankcí

Události: Rusové se zbavují majetků v Česku (zdroj: ČT24)

Obavy zámožných Rusů z dalších sankcí, které Česko přijalo vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu, pokračují. ČT zjistila, že exmanažer významné ruské zbrojařské firmy Genadij Ljachov například prodává historickou karlovarskou vilu za víc než sto milionů korun. Nemovitostí se snaží zbavit i někteří ruští politici.

Genadij Ljachov, majitel Lutzovy vily, karlovarské kulturní památky z 19. století, byl v minulosti manažerem zbrojařské firmy Rosvooruženija i šéfem firmy Kargotrans. Ta dopravovala pro ruskou armádu zbraně. Ljachov obývá nemovitost spolu s manželkou, vyjádření pro ČT odmítl.

Bytu v lukrativní karlovarské lázeňské zóně se chce dále zbavit významný regionální ruský politik Alexej Borodin, řekl ČT jeho spolupracovník. Do loňska byl místní poslanec Borodin i šéfem celé Tambovské oblasti, která leží jižně od Moskvy.

Podle analytiků od začátku války přesunulo jmění z Česka asi čtyřicet pět procent Rusů. Realitní agenti zaznamenávají zvýšené prodeje jejich nemovitostí zejména v posledních měsících.

Některé nevládní organizace apelují na Evropskou unii, aby postupovala v otázce obstavování ruského majetku rychleji a důsledněji. „Samozřejmě čas je kritický, protože ti lidé už začali převádět svůj majetek,“ řekl ředitel estonského Mezinárodního centra pro obranu a bezpečnost Tomas Jermalavičius.

V Česku už stačila prodat část majetku také rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.

Finanční analytický úřad, který se mimo jiné zabývá rozkrýváním majetku, má na tento rok posílený rozpočet. Někteří poslanci chtějí, aby se příspěvek na jeho činnost ještě zvýšil.