Ruské oslavy Dne vítězství byly v Česku skromné. Před ambasádou se sešli protestující

Události: Ruské oslavy Dne vítězství v Česku byly utlumené (zdroj: ČT24)

Ruské oslavy devátého května jako Dne vítězství byly letos v Česku výrazně skromnější než v minulých letech. Odpadla tradiční recepce na ruském velvyslanectví. Před ambasádou naopak odpoledne protestovali aktivisté proti znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky.

Na Olšanských hřbitovech si Rusové konec války a padlé vojáky připomínali písněmi a květinami. Pietní akt k 9. květnu na místě probíhal s přestávkami celý den, oproti minulému roku ale dorazila zhruba jen třetina lidí.

K hrobům pokládali květiny zejména Rusové žijící trvale v Praze. Dorazilo i několik potomků padlých. Podle hlavního řečníka současná akce nijak nesouvisí s aktuální politikou týkající se Ukrajiny. „Nesnažte se nás umlčet a spojovat se současnou situací, nedělejte z nás zločince,“ uvedl.

Odpoledne zorganizovali u hrobů na Olšanech mítink čeští komunisté. Zásadním tématem setkání byla kritika současné vlády za postoje k ukrajinskému konfliktu. „Sedmasedmdesát let poté, co nám rudoarmějci přivezli svobodu, bezostyšně plivají na jejich památku a odkaz,“ rozčilovala se předsedkyně pražské organizace KSČM Marta Semelová.

Žádná slavnostní recepce se oproti zvyklostem nekonala na ruském velvyslanectví. V minulých letech před ním ve frontě stáli politici, váleční veteráni i další hosté. Právě před ambasádou uspořádali tentokrát aktivisté protest nazvaný „To nesmeješ“.

Protest před ruskou ambasádou
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Měl upozornit na znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky a apelovat na potrestání těchto zločinů. Protest trval symbolicky čtyři sta vteřin – podle počtu zdokumentovaných případů ve válkou zmítané zemi. Na akci dohlíželo několik desítek policistů, zasahovat ale nemuseli.