Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Události: Podvodníci z Česka a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů (zdroj: ČT24)

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.

„K zásadním zásahům proti pachatelům došlo na území Ukrajiny,“ popsal Brejcha s tím, že zákroky nebyly jednoduché. Podvodníci si totiž vytvořili opevněné call centrum. Při domovních prohlídkách zajistili policisté počítače, telefony, auta a peníze v celkové výši zhruba pěti milionů korun.

Organizované skupiny vytvářely podle kriminalistů při takzvaných reverzních inzertních podvodech napodobeniny webových stránek existujících přepravních společností – zejména DPD, Zásilkovny a České pošty – a také bank. Oběti podvodů si pachatelé tipovali na inzertních portálech typu Bazoš, Vinted, Sbazar či Facebook Marketplace.

Gangy svým obětem přezdívaly „mamuti“. „Byli to běžní lidé, kteří chtějí prodat kočárek nebo brusle,“ popsal poškozené Brejcha. Na zveřejněné inzeráty reagovali pachatelé obratem, zejména prostřednictvím aplikace WhatsApp. Slibovali platbu za inzerované zboží a hlavně zajištění jeho přepravy. Prodávajícím zasílali falešné odkazy na přepravní společnosti a banky. Když oslovený člověk zadal příslušné údaje – své jméno, heslo, ověřovací kódy či údaje z platebních karet – pachatelé fakticky převzali kontrolu nad jeho internetovým bankovnictvím. Následně vybrali peníze z účtů.

Až dvanáct let vězení

Za podvody a pokusy o podvod, účast na organizované zločinecké skupině, neoprávněné opatření platebního prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému hrozí pachatelům sedm až dvanáct let vězení.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun doplnil, že mladá žena zadržená v Česku má postavení spolupracující obviněné a pomáhá rozkrývat trestnou činnosti dalších pachatelů. Dodal, že uhradila poškozeným lidem způsobenou škodu ve výši dvou milionů korun. Žena si najímala a také vyplácela techniky a programátory s rozsáhlými znalostmi v oblasti informačních technologií. Kriminalisté přirovnali fungování zločinecké skupiny k firmě a programátory k brigádníkům.

Počet obviněných zatím nechtěli policisté upřesnit. Podvedení lidé podle nich pocházejí nejen z Česka, ale i z Polska či Maďarska, případy se různě větví. Část vyšetřování vede Ukrajina i další státy. Na aktuálních dvou kauzách, které získaly krycí jména RIP a VICTORY, spolupracovala NCTEKK s ukrajinskou policií ve společném vyšetřovacím týmu v rámci Eurojustu. Umožnilo jí to například rychlé sdílení elektronických důkazů. Brejcha také ocenil možnost poslat na Ukrajinu české policisty i v době válečného konfliktu.

Případ RIP se škodou vyčíslenou na nejméně sto milionů korun dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, VICTORY se škodou zhruba 23 milionů pak Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Policisté nabádají k opatrnosti

Podvodné zprávy často vypadají věrohodně. V SMS například může stát, že balíček dorazil do skladu a nelze jej doručit kvůli neúplným informacím o adrese. Sdělení pak doprovází žádost o potvrzení adresy na odkazu. „Zaměřil bych se na telefonní číslo, odkud SMS přišla. Často to jsou zahraniční telefonní čísla. Dále jsou to různé odkazy, na které máte kliknout,“ poradil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

V předvánočním obdobím navíc počty podvodů stoupají. Policisté nabádají k opatrnosti. „Pro představu – nabízíte dětské kolo, které už nepotřebujete, skříňku nebo něco, co chcete poslat dál do světa. Na tento inzerát reagují právě tito podvodníci. Nabízeli vždy, že pošlou kurýra, který se o vše postará, stačí jen vyplnit informace do toho daného odkazu,“ popsal příklad podvodného chování mluvčí Policejního prezidia ČR Jakub Vinčálek.

S útokem se setkala i Michaela Pišiová, když se snažila prodat dětskou židli. Podvodnici ale včas odhalila. „Napsala: Zaplatíte za objednávku, obdržíte e-mail s informací, že objednávka byla zaplacena, klepnete na tlačítko pokračovat, vyberete svou banku a zadáte údaje pro přijetí peněz,“ popsala. Právě tyto údaje ale mohou pachatelé zneužít k ovládnutí bankovního účtu.

V případě, že uživatel zprávám uvěří a údaje předá, radí policie obrátit se ihned na banku a následně podat trestní oznámení.

Do října policie evidovala 16 560 nahlášených trestných činů v oblasti kyberkriminality, což představuje zhruba 10,5 procenta z celkové trestné činnosti v Česku. Škoda u kyberzločinů dosáhla zhruba 2,5 miliardy, tato částka ale zahrnuje i neúspěšné pokusy. Celková škoda způsobená trestnou činností se pohybuje okolo dvaceti miliard. Podle náměstka policejního prezidia Tomáše Kubíka je zatím letos nárůst kyberkriminality osmiprocentní, zatímco v předchozích letech byl téměř stoprocentní. Kubík to připisuje i osvětě ze strany policie a bank.