Celníci odhalili gang výrobců cigaret, na dani neodvedli přes 111 milionů korun

Čeští celníci zadrželi v květnu třináct osob kvůli nelegální výrobě cigaret. Způsobili daňový únik na spotřební dani přes 111 milionů korun. Zásah byl součástí společného postupu českých, polských a slovenských celníků proti výrobcům nelegálních tabákových výrobků.

Podle zástupce ředitele sekce Pátrání Generálního ředitelství cel Michala Šimůnka dostali čeští celníci tip na nelegální továrnu na cigarety v obci Černožice na Královéhradecku od polských kolegů. Při zásahu zajistili 8,5 milionu cigaret, většinou to byly padělky značky Marlboro.

Celníci také na místě zabavili dvaadvacet tun tabáku či stroj schopný vyrábět až 2500 cigaret za minutu. Zajistili také finanční prostředky v celkové hodnotě 4,5 milionu korun a luxusní vozidla v hodnotě zhruba deset milionů korun.

Přímo při zásahu zajistili jedenáct osob, další dvě následně. Všichni zadržení byli cizinci, z toho pět občanů Ukrajiny, sedm občanů Gruzie a jeden Litevec. Skupina je vyšetřována pro trestný čin krácení daně a trestný čin padělání, hrozí jim až osm let vězení.

Podle celníků měla skupina propracovaný systém přepravy, skladování i výroby cigaret. V nelegální továrně měli dělníci plně vybavené ubytování. Celá výrobna byla chráněna detektory pohybu, detektory radiového signálu, rušičkami mobilních sítí, GPS lokátory a kamerovým systémem.

Zásahy za hranicemi

Vyšetřování v Česku začalo na základě šetření polských celníků, kteří odhalili přeshraniční aktivity tamních nelegálních výrobců cigaret. V Polsku bylo zadrženo sedmnáct lidí, celníci zajistili sedmdesát tun surového tabáku a třináct milionů nelegálních cigaret, daňový únik vyčíslili na 75 milionů zlotých (400 milionů korun).

Součástí koordinovaného postupu byl i zásah slovenských celníků, kteří odhalili nelegální výrobu cigaret v okrese Bardejov. Na místě odhalili jednu kompletní linku na výrobu cigaret a jednu rozestavěnou, zajistili tunu surového tabáku a 7,5 milionu cigaret. Zadrželi sedm lidí, kteří se dopustili daňového úniku za milion eur (23,8 milionu korun).

Generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl řekl, že současný případ ukazuje na význam mezinárodní celní spolupráce. „Bohužel vzhledem k současné ekonomické situaci lze očekávat, že nárůst tohoto typu kriminality bude narůstat,“ doplnil.