Resort práce chce zvýšit možné úhrady v sociálních službách, zdražit by mohlo jídlo i pobyt

Události: Resort práce chce zvýšit možné úhrady v sociálních službách (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce chce od ledna zvýšit maximální možné úhrady v sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory či handicapované, týdenní stacionáře, terapeutické komunity a azylové domy. Platit více by klienti mohli za jídlo i pobyt. Podle resortu náklady na provoz rostou, stát kvůli zadlužování musí výdaje omezovat a do financování péče je nutné víc zapojit rodinu a blízké potřebných.

Celkově budou moci zřejmě jednotlivá zařízení zvednout cenu za celodenní stravu až o dvacet korun, částku za oběd pak o desetikorunu. Ubytování bude moci nejspíš podražit dle návrhu resortu až na 305 korun. „Je to maximální úhrada, neznamená to tedy, že všichni navýší na tuto úroveň,“ podotkl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Při přípravě navýšení ministerstvo reagovalo jak na vývoj valorizace důchodů, tak na růst cen. Ministerstvo práce v podkladech k vyhlášce uvedlo, že bez navýšení maximálních možných cen by kvůli růstu nákladů mohla nastat „vysoce riziková destabilizace“ systému péče. „Poskytovatelé pobytových sociálních služeb mají zcela oprávněné obavy, že zanedlouho již nebudou schopni zajistit své fungování,“ uvedli autoři vyhlášky.

Maximální úhrady
Zdroj: Návrh MPSV / ČT24

„Klientovi musí vždy zůstat minimálně patnáct procent jeho příjmu, opatření tedy má své sociální pojistky,“ sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Vidíme, jakým způsobem rostou ceny potravin, jakým způsobem rostou ceny energií, a to všechno se promítá i do faktur, které platí poskytovatelé sociálních služeb,“ upozornil člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).