TÉMA

Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky

Resort práce chce zvýšit možné úhrady v sociálních službách, zdražit by mohlo jídlo i pobyt

Ministerstvo práce chce od ledna zvýšit maximální možné úhrady v sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory či handicapované, týdenní stacionáře, terapeutické komunity a azylové domy. Platit více by klienti mohli za jídlo i pobyt. Podle resortu náklady na provoz rostou, stát kvůli zadlužování musí výdaje omezovat a do financování péče je nutné víc zapojit rodinu a blízké potřebných.
26. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Domovy pro seniory chystají v příštím roce další zdražování. Umožní jim to úhradová vyhláška

Za pobyt a stravu si obyvatelé domovů pro seniory v příštím roce zřejmě připlatí. Novela úhradové vyhlášky, která určuje maximální měsíční poplatek za pobyt a stravu na den, umožní navýšení cen až o dvanáct set korun za měsíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak reaguje na zvýšení provozních nákladů zařízení sociální péče. Některé domovy se zdražením počítají od ledna, jiné až na jaře.
25. 11. 2022|

Poskytovatelé sociálních služeb si dodatečně rozdělí 3,2 miliardy, shodla se koalice

Lídři koaličních stran se v úterý shodli na dofinancování péče pro poskytovatele sociálních služeb. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání oznámil, že na péči pro potřebné poskytne kabinet dodatečných 3,2 miliardy korun. Kraje původně žádaly doplacení 4,4 miliardy korun. Poskytovatelé sociální péče dříve upozorňovali na to, že bez dalších peněz budou muset omezit své služby.
12. 7. 2022|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|