Resort obrany ukončil vyjednávání o pronájmu budovy Tokovo. Cena budila pochybnosti

Události: Resort obrany přehodnotil plány na pronájem náhradní budovy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany přehodnotilo plány na pronájem náhradní budovy. Náhradní prostory potřebuje kvůli chystané rekonstrukci svých prostor v pražských Dejvicích, které jsou v havarijním stavu. Cena dosud uvažovaných prostor budila pochybnosti.

Opravy dosavadních prostor resortu obrany na náměstí Svobody podle úřadu přesáhnou pět miliard korun. Památkově chráněná budova byla postavena v roce 1924 jako dočasné sídlo tehdejšího ministerstva národní obrany. Objekt označovaný jako budova A od té doby neprošel generální opravou. 

Elektroinstalace v budově je proto na hraně životnosti, rozvody topení jsou zkorodované, většina původních oken nedovírá a v suterénu se kvůli chybějící izolaci tvoří plíseň. „Tento stav se v posledním období rapidně zhoršil, neboť byl neřešen či odkládán více jak deset let nazpět,“ uvedlo už dříve ministerstvo.

Během oprav se asi 850 zaměstnanců ministerstva mělo přesunout do holešovické budovy Tokovo, kterou nedávno uvolnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). 

Kontrolní úřad platil méně

Podle serveru Seznam zprávy měl pronájem stát šestašedesát milionů korun ročně za dvanáct tisíc metrů čtverečních. Kontrolní úřad přitom platil méně. „V loňském roce jsme platili něco přes devatenáct milionů. Pronajímali jsme něco kolem deseti tisíc metrů čtverečních a bylo to pro 390 zaměstnanců,“ ujasnila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Poslanci se plánovaným pronájmem zabývali na výboru pro obranu. První náměstek ministryně obrany František Šulc tam řekl, že vyjednávání o pronájmu budovy Tokovo bylo ukončeno a resort nyní připravuje nové výběrové řízení. 

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) bylo jednání o pronájmu budovy Tokovo pouze ve fázi shromažďování podkladů, aby mělo ministerstvo relevantní informace a mohlo se na jejich základě rozhodnout. 

Vhodný náhradní objekt resort zatím nemá

Černochová také sdělila, že resort vhodný náhradní objekt nemá, bývalé sídlo NKÚ mu doporučil státní majetkový úřad. Vzhledem k novým nabídkám na trhu se ale obrana rozhodla, že bude hledat dál. „To, že nás tlačí čas, to prostě říkám, že tlačí. Protože všichni vidíte, v jakém stavu budovy jsou,“ poznamenala ministryně.

„V rámci poptávkového řízení musí být osloveny nabídky, které samozřejmě resort připustil, že měl. Musí dojít k nějakému transparentnímu závěru,“ okomentoval předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (za ANO).

Ministerstvo chce náhradní budovu vybrat do poloviny příštího roku a zaměstnance přestěhovat do konce roku 2025.