Reagovat můžeme i do několika hodin, říkají domovy seniorů k třetí dávce očkování

Domovy seniorů se připravují na třetí dávku očkování. Třeba v Libereckém a Moravskoslezském kraji už mají hotové seznamy těch, kteří by ji mohli dostat. Další zjišťují zájem klientů, jednat jsou pak připraveni i v řádu několika hodin. Vyplývá to z výpovědí jedenácti oslovených předsedů krajských organizací Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), kteří jsou zároveň řediteli domovů pro seniory.

Podle prezidenta APSS Jiřího Horeckého dostali členové asociace informaci o třetí dávce od ministerstva zdravotnictví 24. srpna. „Zjišťujeme, kdo a kdy získal jakou vakcínu, abychom další dávku aplikovali s časovým rozestupem, které určilo ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl pro Českou televizi Jan Gabriel, ředitel Domova seniorů Liberec-Františkov. Očkovat se chystají nejen klienty, ale i zaměstnance. Vakcíny by podle něj měly pravděpodobně distribuovat kraje, jako tomu bylo u předchozích dvou dávek.

„Seznamy k přeočkování máme a jsme připraveni,“ sdělila ředitelka Domova pod Vinnou horou Marcela Mikulová z Moravskoslezského kraje. Zájem o třetí dávku budou zjišťovat mezi klienty i zaměstnanci. „Kdo nebude očkovaný, toho budeme muset podle platných podmínek testovat. S tím bude víc práce,“ vysvětluje Mikulová.

Mobilní očkovací týmy

V Plzeňském a Ústeckém kraji uvažují o využití mobilních očkovacích týmů. „Pokud k očkování třetí dávkou dojde a bude zájem, tak bychom to rádi řešili jako doteď, tedy mobilním týmem. Ten by přijel a naočkoval klienty,“ uvedl ředitel Domova sociálních služeb Liblín Petr Kounovský.

V Jihomoravském kraji se přeočkování klientů plánuje na říjen. Zájem o očkování mezi klienty dle díky dobré snášenlivosti předchozích dávek až na pár výjimek je. „U jednotek klientů, kteří třetí dávku nechtějí, plánujeme udělat test na protilátky a případně si s nimi o tom ještě zkusíme promluvit,“ přibližuje další postup ředitelka Domova pro seniory Podpěrova Vlasta Hrabcová.

V dalších oslovených domovech zatím čekají na pokyny od vlády. Následně jsou připraveni rychle jednat. „Zatím je brzo a my čekáme na instrukce, až je dostaneme, budeme připraveni během pár hodin,“ vyjádřil se ředitel Domova důchodců Proseč u Pošné na Vysočině Jiří Hormandl. „Domovy samy vakcínu nemají a nemají k ní ani přístup. Očkování tedy proběhne prostřednictvím praktických a pracovně-smluvních lékařů,“ uzavřel prezident asociace Horecký.