Na třetí kolo vakcíny bude mít po osmi měsících nárok každý očkovaný, řekl Vojtěch

Brífink po jednání vlády 30. srpna (zdroj: ČT24)

Na třetí dávku vakcíny proti covidu bude mít nárok každý očkovaný občan, od jehož vakcinace už uplynulo minimálně osm měsíců. Po jednání kabinetu a vládní rady pro zdravotní rizika to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), výslovné doporučení třetího kola vakcinace adresuje lidem nad šedesát let. Kvůli obavám z podzimního šíření nákazy se od září rovněž obnoví testování neočkovaných zaměstnanců sociálních služeb v týdenních cyklech.

O podmínkách podání třetí dávky očkování ještě před vládou jednala její rada pro zdravotní rizika. Původně se uvažovalo o tom, že by věková hranice pro posilující vakcínu tvořila pětašedesát let, skupina MeSES navrhla šedesát let a k tomuto věku se přiklonilo i ministerstvo zdravotnictví. Vláda jeho doporučení jen vzala na vědomí. 

„Přeočkování je nastaveno pro všechny primárně na základě časového hlediska. Možnost nechat se přeočkovat třetí dávkou bude platit pro každého nejdřív po osmi měsících od ukončené vakcinace. Doporučujeme rizikovým skupinám, aby tuto možnost využily,“ sdělil ministr zdravotnictví. Nové kolo startuje 20. září.

Výzva k rizikovým skupinám se kromě seniorů týká i zdravotníků, sociálních pracovníků nebo chronicky nemocných, ti by měli třetí dávku konzultovat se svým praktikem. Právě u nich, případně v nemocnicích, by mělo přeočkování proběhnout, protože velká centra mimo zdravotnická zařízení se v září postupně ruší.

Události: Podmínky pro třetí dávku (zdroj: ČT24)

„Naboostování imunity je poměrně zásadní a před podzimním obdobím je na místě tuto možnost lidem dát,“ konstatoval ministr. Zdravotníci budou aplikovat posilující dávky vakcíny typem mRNA, tedy od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako třetí dávku je mohou dostat i ti, co měli AstraZenecu, která je jiného typu, a jako druhou očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

V září rovněž bude pokračovat vládní kampaň na očkování těch, kteří si pro vakcínu dosud nepřišli vůbec, k dispozici bude bez registrace i skrze mobilní týmy. „Věřím, že se zájem ještě zvýší i vzhledem k tomu, že byly prázdniny,“ podotýká ministr. Záměrem českého zdravotnictví bylo naočkovat sedmdesát procent populace, aby se zabránilo další vlně šíření nákazy.

K tomu zatím nedošlo, Vojtěch ale očekává, že ani s podzimem nebude třeba další plošná uzávěra. „Věřím, že bariéra očkování a částečné promořenosti nám pomůže zabránit nárůstu hospitalizací. Lockdown v plánu není,“ prohlásil.

Testy v sociálních službách a kontroly na letištích

S koncem dovolených Česko současně obnoví povinné testování zaměstnanců a klientů pobytových sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní a covid dosud neprodělali. Probíhat bude jednou týdně. „Jsou dlouhodobě identifikované jako nejrizikovější z hlediska struktury pacientů, o které je pečováno,“ vysvětlil Vojtěch. Režim bude podle něj podobný jako v jarních měsících.

Veřejná mezinárodní letiště v České republice budou muset kontrolovat osoby cestující do Česka, zda splňují podmínky v souladu s opatřeními proti covidu-19. Podle ministra je nutné kontroly dodržovat vzhledem k situaci na západ od České republiky, kde postupuje další vlna nákazy.

Příjezdový režim se řídí mapou cestovatele. U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do Česka nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář. 

Prymula nevyloučil další dávky

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl v pořadu Devadesátka ČT24, že epidemická situaci je nyní v Česku klidná, výrazně odlišná od stavu v naprosté většině západoevropských zemí. Upozornil však, že postvakcinační imunita po nějaké době - bylo určeno osm měsíců - klesá. Proto se pak zvláště u některých rizikových kategorií doporučuje třetí dávka. U ostatních kategorií to může být třeba dvanáct měsíců. 

Na dotaz, zda může přijít čtvrtá, pátá, šestá dávka - například v souvislosti s dalšími mutacemi či variantami viru - řekl, že zatím to není určitě vyloučeno. Řekl však, že už jsme si zvykli na opakované očkování proti chřipce. Situace bude ale odlišná v tom, že další dávka bude reagovat na konkrétní mutace, tedy že se nebudeme přeočkovávat identickou vakcínou. 

Dříve než budeme očkovat třetí dávkou by však měli být očkováni senioři, kteří zatím vakcínu ještě nedostali. „Na to by se měla soustředit jak připravovaná kampaň, tak motivace pro praktické lékaře, aby dokázali o očkování přesvědčit tyto seniory,“ řekl Prymula. 

Dodal také, že je pravděpodobné, že státy nebudou uznávat jako platný certifikát takový, kde nedojde k přeočkování. Stejně jako ministr Vojtěch se nedomnívá, že by na podzim došlo k lockdownu jako tomu bylo dříve. „Neměli bychom tady mít ani zdaleka takové vlny jako v minulosti.“

Prymula také odhadl, že se blížíme minimálně k 70 procentům osob, které by měly být už do značné míry imunní. Myslí si zároveň, že virus tu bude i nadále - „budeme s ním muset žít řadu dalších let, ale myslím, že se s ním naučíme žít.“ Až však bude prostor pro jeho cirkulaci výrazně zúžen, dostaneme se do normálnějšího schématu, kdy už nebudou hrozit závažné průběhy onemocnění. „Ale bude to znamenat, že se minimálně po určitou dobu budeme muset očkovat,“ dodal epidemiolog. 

90’ ČT24: Pravidla pro třetí dávku vakcíny proti covidu-19 (zdroj: ČT24)