Radnice upravují smlouvy s provozovateli radarů na měření rychlosti. Kvůli provizím z pokut

Události ČT: Města upravují smlouvy s provozovateli radarů (zdroj: ČT24)

Některá města v Česku předělávají smlouvy související s měřením rychlosti na jejich komunikacích. Část peněz z pokut totiž končila u firem, které radnicím půjčovaly měřicí zařízení, což už v minulosti zkritizoval Nejvyšší správní soud (NSS). Podle něj to ohrožuje objektivitu vybírání pokut. Podle některých právníků by mohli řidiči platnosti udělených pokut zpochybnit.

Radary měří rychlost například v Postřižíně na trase z Prahy do Teplic, každý rok tam za rychlou jízdu dostanou pokutu tisíce řidičů. Data zpracovávají úředníci, ale i soukromá firma, která radnici zařízení pronajímá. Za pronájem dvou sad platí radnice milion korun ročně, plus dalších 24 procent z každé pokuty, pokud radary odhalí více než pětistovku rychlých řidičů.

Podle NSS však pronájem radarů tímto způsobem vzbuzuje pochybnosti o objektivitě přestupkového procesu a zákonnosti získaných důkazů. 

„Tímto rozhodnutím Nejvyššího správního soudu by na tom neměl mít subjekt, který to pronajímá, nějaký finanční záměr, tudíž nějakou provizi na výběru pokut,“ řekl Tomáš Blecha z právní pomoci řidičům.

Nové smlouvy mohou přinést úsporu peněz

Některá města nyní i na základě rozsudku NSS smlouvy přepracovávají, například Kralupy nad Vltavou. Tam za pronájem dvou úsekových měřičů platili měsíčně více než sto tisíc korun. Na základě nové smlouvy je to aktuálně 82 tisíc korun.  

„Původní smlouva na základě určitých posudků byla právně přípustná, nicméně chtěli jsme mít tu částku za měsíc jasně danou, aby nebyla tak pohyblivá,“ přiblížil místostarosta města Vojtěch Pohl (nestr.).

Smlouvu změnil i Kyjov, kde radnice za pronájem kamer vyplácela firmě třicetiprocentní provize z vybraných pokut. Město nakonec zařízení od firmy odkoupilo. 

Jsou pokuty platné?

Někteří právníci nyní upozorňují na to, že by se teď řidiči mohli ozvat a udělení pokuty zpochybnit. „Pokud zjistí podobnou věc, jaká je v tomto případě, má možnost se samozřejmě bránit, že to není správně,“ upozornil Blecha. 

Odpověď na otázku, zda je pokuta problematická, najdou řidiči pouze v registru smluv, kde musejí daný kontrakt vyhledat. Radnice měst mohou nyní evidovat ještě desítky tisíc nepromlčených přestupků.