TÉMA

Radary

Stále víc obcí si nechává instalovat radary. Kolín však možná svou nulovou toleranci přehodnotí

Přibývá obcí, které si na svém území nechávají instalovat radary měřící rychlost projíždějících řidičů. Pro obce je hlavním důvodem posílení bezpečnosti. Ostatně na rychlou jízdu řidičů je často upozorňují jejich obyvatelé. Pozornost vzbudil případ Kolína, kde posílají pokuty i za minimální překročení povolené rychlosti. Radnice však bude jednat o tom, zda svou nulovou toleranci nepřehodnotí.
11. 3. 2024|

Varnsdorfský exstarosta u soudu odmítl, že by zasahoval do zakázky na pronájem radarů

Před soudem stanula skupina obžalovaná kvůli způsobu, kterým v minulosti fungovaly rychlostní radary v severočeském Varnsdorfu. Mezi obžalovanými jsou i bývalý starosta Stanislav Horáček a jeho někdejší zástupce Josef Hambálek. Státní zástupce tvrdí, že město radary pronajalo bez řádného výběrového řízení a provozovatel neoprávněně získal 23 milionů korun. Obžalovaní jeho tvrzení odmítli. V minulosti také odmítli dohodu o vině a trestu.
9. 1. 2024|

Izraelské vojenské radary mají v Česku problém. Stále neprošly testy

Armáda pořád nemůže využívat mobilní radary MADR, které si Česko koupilo bez soutěže v roce 2019. Jak zjistili Reportéři ČT, technologie za 3,5 miliardy korun dosud neprošla vojskovými zkouškami.
20. 9. 2022|

Kvůli pronájmu radarů ve Varnsdorfu obžaloval státní zástupce bývalé vedení města

Státní zástupce podal u krajského soudu v Ústí nad Labem obžalobu na čtyři lidi a jednu firmu kvůli pochybnému pronájmu radarů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Mezi obžalovanými je bývalý starosta města Stanislav Horáček a místostarosta Josef Hambálek. Firma Water Solar technology, která na základě veřejné zakázky radary provozovala a dostávala peníze za každý zjištěný přestupek, podle policie neoprávněně získala přes dvacet milionů korun.
25. 2. 2022|

Radnice upravují smlouvy s provozovateli radarů na měření rychlosti. Kvůli provizím z pokut

Některá města v Česku předělávají smlouvy související s měřením rychlosti na jejich komunikacích. Část peněz z pokut totiž končila u firem, které radnicím půjčovaly měřicí zařízení, což už v minulosti zkritizoval Nejvyšší správní soud (NSS). Podle něj to ohrožuje objektivitu vybírání pokut. Podle některých právníků by mohli řidiči platnosti udělených pokut zpochybnit.
7. 6. 2020|

Ministerstvo obrany opět prověří cenu zakázky na pasivní radary

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nechá znovu prověřit cenu zakázky na nákup pasivních sledovacích systémů Věra. Doporučil mu to i sněmovní výbor pro obranu. Vojáci původně plánovali za radary zaplatit 760 milionů korun, konečná cena je ale dvakrát vyšší. Armádu navíc čekají další nákupy, ještě letos se mají podepsat smlouvy za více než 70 miliard korun.
19. 2. 2020|

Bývalý starosta Varnsdorfu Horáček, stíhaný kvůli pronájmu radarů, byl propuštěn z vazby

Bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček, stíhaný v souvislosti s pronájmem radarů, byl v úterý propuštěn z vazby. Uvedl to na svém webu Děčínský deník. Horáček strávil ve vazbě necelých osm týdnů, je trestně stíhaný spolu s dalšími osobami. Čelí obvinění z několika trestných činů v souvislosti se spornou zakázkou na pronájem radarů na měření rychlosti.
4. 2. 2020|
Reportéři ČT

Problematické radary ve Varnsdorfu končí. Exstarosta je ve vazbě, policie kvůli nim stíhá několik lidí

Radary ve Varnsdorfu, které měří překročení povolené rychlosti, na konci ledna končí. Kvůli problematické smlouvě s firmou Water Solar Technology policisté stíhají čtyři fyzické osoby a jednu právnickou a ve vazbě je bývalý starosta města Stanislav Horáček, který kvůli kauze skončil v hnutí ANO. Město si začátkem ledna zvolilo nové vedení, které kontrakt vypovědělo. Případ sledovali Reportéři ČT.
28. 1. 2020|

Armáda dostane nové radary. Nevysílají signály, sledují víc cílů naráz a vyjdou na půl druhé miliardy

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup dvou kompletů pasivních sledovacích systémů DPET za 1,5 miliardy korun. Jejich základem jsou radiolokátory Věra NG od české firmy ERA.
14. 1. 2020|

Zastupitelé Varnsdorfu odvolali starostu Horáčka, jeho nástupcem bude Solloch

Novým starostou Varnsdorfu se stal Roland Solloch (za ANO). Ve funkci nahradil trestně stíhaného Stanislava Horáčka, kterého zastupitelé odvolali kvůli sporné zakázce na radary na měření rychlosti. Další stíhaný politik, místostarosta Josef Hambálek (ANO) rezignoval na funkci sám, nechce prý městu kazit pověst. Novým místostarostou je Jiří Sucharda z ODS.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 19:41|