Varnsdorfský exstarosta u soudu odmítl, že by zasahoval do zakázky na pronájem radarů

Před soudem stanula skupina obžalovaná kvůli způsobu, kterým v minulosti fungovaly rychlostní radary v severočeském Varnsdorfu. Mezi obžalovanými jsou i bývalý starosta Stanislav Horáček a jeho někdejší zástupce Josef Hambálek. Státní zástupce tvrdí, že město radary pronajalo bez řádného výběrového řízení a provozovatel neoprávněně získal 23 milionů korun. Obžalovaní jeho tvrzení odmítli. V minulosti také odmítli dohodu o vině a trestu.

Obžaloba hovoří o manipulaci s veřejnou zakázkou, z čehož viní někdejší vedení Varnsdorfu. Bývalý starosta Stanislav Horáček však před soudem odmítl, že by vstupoval do výběru uchazečů. Podle něj to měla na starosti firma VIA Consult.

V případu jsou obžalovány čtyři fyzické osoby a jedna právnická. Kromě Horáčka čelí obžalobě bývalý místostarosta Hambálek, Horáčkova družka Eva Petružálková, společnost Water Solar Technology a její jednatel Miloš Schubert.

Město při podpisu smlouvy na pronájem radarů podle státního zástupce nevyhlásilo řádné výběrové řízení. Firma, s níž kontrakt uzavřela, pak dostávala peníze za každý zjištěný přestupek. Podle obžaloby neoprávněně získala přes 23 milionů korun. Firma se údajně zadarmo podílela na stavbě domu Horáčka a Petružálkové.

Horáčkovi klade státní zástupce za vinu zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Kdyby jej soud uznal vinným, hrozilo by mu pět až dvanáct let vězení. Schubertovi by hrozil trest v totožné výši za návod ke zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplácení. Z týchž trestných činů viní žalobce i firmu. Hambálkovi by hrozily dva až osm let vězení za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a Petružálkové až tříletý trest za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.