Policie ve Varnsdorfu zadržela starostu a místostarostu. Kvůli radarům obvinila pět osob

Policie v severočeském Varnsdorfu obvinila pět osob v souvislosti s takzvanou radarovou kauzou – pochybnou smlouvou na provozování místního radarového systému a výběr pokut. Tři z obviněných policisté také zadrželi. Podle informací České televize jsou mezi zadrženými i varnsdorfský starosta Stanislav Horáček (ANO) a také místostarosta Josef Hambálek (ANO).

Policie již v říjnu zasahovala kvůli zakázce na měření rychlosti na varnsdorfském městském úřadě a v domech starosty i majitele společnosti Water Solar Technology, která pro město systém provozuje. Smlouvu s ní považují za nezákonnou někteří opoziční zastupitelé. Nyní začalo i trestní stíhání, není však zřejmé, z čeho policie obviněné podezírá.

„Zahájili jsme stíhání proti pěti osobám v dané věci,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová, později policisté upřesnili, že mezi stíhanými je právnická osoba. Tři lidé zůstávají v cele. „Nyní pokračujeme v úkonech trestního řízení a rozhodujeme o dalším postupu,“ dodala. K podání návrhu na vazbu mají policisté, respektive státní zástupce lhůtu 48 hodin od zadržení.

Opozice smlouvu kritizovala proto, že smlouva města s provozovatelem radarů stanoví paušál pro firmu za každý zaznamenaný přestupek. Zastupitelé se domnívají, že to soukromníka motivuje, aby bylo přestupků co nejvíce. Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

Obdobné smlouvy na měření rychlosti ovšem již v minulosti končily u soudů a existují k nim rozsudky. „Nejvyšší správní soud už v několika judikátech jasně řekl, že takový pronájem nesmí být přímo závislý na počtu zaznamenaných přestupků,“ upozornil reportér ČT David Macháček. „To pak svádí k podezření, že soukromá firma je zainteresovaná na tom, aby radary naměřily co nejvíce přestupků, protože čím více přestupků, tím vyšší pronájem dostane,“ vysvětlil.

Přesto, že varnsdorfská radnice tyto judikáty znala, zvolila si právě tento systém pronájmu. „Těch přestupků ve Varnsdorfu bylo tolik, že jen za první čtvrtrok se ta částka nájemného přehoupla přes 20 milionů korun,“ dodal Macháček. Smlouva přitom byla jen na jeden milion.

Postup Varnsdorfu označil v říjnu za protiprávní i tehdejší zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Na Varnsdorf podalo kvůli spornému pronájmu radarů žalobu ministerstvo vnitra k ústeckému krajskému soudu.

Kvůli zakázce již dostalo město tři pokuty od antimonopolního úřad v celkové výši 950 tisíc korun.

Reportéři ČT: Na radary ve Varnsdorfu město doplácí miliony (zdroj: ČT24)