První červnový den se ulicemi opět zkušebně rozeznějí sirény

Od 1. června bude obnovena každou první středu v měsíci pravidelná zkouška sirén. Hasičský záchranný sbor to oznámil na základě rozhodnutí generálního ředitele. Zkušebně se siréna rozezní ulicemi v poledne, a to stálým tónem po dobu 140 vteřin. Zkoušky varovného systému byly zrušeny hlavně kvůli možné panice uprchlíků z Ukrajiny, kteří do Česka přicházejí.

Návrat k pravidelné zkoušce sirén oznámili hasiči na Twitteru. „Je pro nás důležité pravidelně testovat sirény, které jsou součástí celého jednotného systému varování a vyrozumění. Vracíme zkoušky sirén do normálního stavu.“

Pravidelná zkouška sirén byla zavedena vyhláškou ministerstva vnitra z roku 2002. Pro hasiče je důležitá, protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí.

Zkoušky sirén se provádějí nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Například v Německu probíhá jednou ročně celostátní zkouška všech prostředků varování obyvatelstva. V Rakousku jsou kromě Vídně sirény zkoušeny každou sobotu zkušebním tónem po dobu zhruba 45 vteřin, celostátní zkouška probíhá každou první sobotu v říjnu.

Na Slovensku probíhá zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci v poledne. Ve Švýcarsku pak sirény zkouší každou první středu v únoru a v Nizozemí každé první pondělí v měsíci s výjimkou státních svátků.

V tomto roce byly zkoušky sirén zrušeny třikrát – od března do května, a to především z toho důvodu, aby se zabránilo nežádoucí panice ukrajinských uprchlíků. V minulosti se pak pravidelné zkoušky sirén zrušily například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při setkání prezidentů USA a Ruska v Praze, anebo čtyřikrát v roce 2020, také z důvodu nežádoucí paniky při mimořádném stavu souvisejícím s koronavirem.