Ve středu nezazní zkouška sirén, hasiči chtějí předejít panice

Pravidelná zkouška sirén v Česku tento týden nebude. Důvodem je snaha předejít případné panice vzhledem k aktuální válce na Ukrajině. Zrušení prověrky varovného systému, která se koná vždy první středu v měsíci, hasiči oznámili na Twitteru.

O zrušení zkoušky sirén, připadající podle plánu na poledne 2. března, rozhodlo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Důvodem tohoto rozhodnutí je snaha předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v ČR vyhledávají bezpečí,“ uvedli hasiči.

Není to poprvé, co byla zkouška varovného systému zrušena. V říjnu 2020 se sirény nerozezněly z důvodu nouzového stavu vyhlášeného kvůli epidemii covidu-19. Z obdobného důvodu nebyl poplach testován ani první dubnovou a květnovou středu předminulý rok.

Pravidelná zkouška sirén byla zrušena i při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medvěděva v Praze v roce 2010. Také tehdy byl podle hasičů důvod stejný jako nyní, nevyděsit obyvatele.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek v ranních hodinách. Ruské jednotky z různých směrů postupují do nitra země, obránci ale stále drží Kyjev. Boje se vedou i o další velká ukrajinská města.