Protest u Úřadu vlády večer skončil, někteří demonstranti chtějí znovu přijít ráno

Před Úřadem vlády v centru Prahy v pondělí po celý den zůstávaly desítky účastníků nedělní protivládní demonstrace, mnozí tam strávili i noc. Od hlavního vchodu do sídla vlády je oddělovaly policejní zátarasy, nábřeží Edvarda Beneše zůstalo průjezdné. Situace byla klidná a policie nemusela řešit žádné konflikty. V pondělí večer kolem 19:00 protest skončil, jeho účastníci se rozešli. Někteří z nich se plánují před Úřad vlády vrátit v úterý ráno.

Proti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) se v neděli na Václavském náměstí konala demonstrace, která pokračovala před Strakovou akademií. Část účastníků na Klárově přenocovala. Ráno přes zátarasy bez problémů prošli lidé, kteří jsou na Úřadu vlády zaměstnáni.

Situace byla po celý den klidná. Demonstranti stáli na chodníku před budovou, drželi české vlajky a transparenty vyzývající vládu k rezignaci a diskutovali mezi sebou. Na akci dohlíželi policisté. Dopravu na přilehlém nábřeží demonstranti neomezovali, projíždět mohly auta i tramvaje.

Několik desítek lidí před Strakovou akademií protestovalo také před pátou hodinou odpoledne, neodradil je ani přicházející déšť. 

Demonstrace před Strakovkou
Zdroj: ČT24

Předseda mimoparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřich Rajchl, který protest svolal, řekl ČTK, že je s účastí i průběhem akce spokojen. „Podařilo se zrealizovat to, co jsme chtěli,“ uvedl.

Rajchl i další řečníci na nedělní demonstraci volali po demisi vlády. Vadí jim ohlášené rušení poboček České pošty i plán na zavedení korespondenční volby. Protestní shromáždění na Václavském náměstí trvalo zhruba dvě hodiny, poté se demonstranti vydali na pochod Prahou.

Zhruba po hodině došli ke Strakově akademii, kde znovu vyzývali kabinet k demisi. Někteří protestující před Úřadem vlády blokovali provoz a vykřikovali, aby z budovy vyšel ven premiér Fiala, který je ale na desetidenní cestě v Asii.