Prodejem předmětů s nacistickou tematikou v kauze Naše vojsko se má znovu zabývat policie, případ jí vrátil soud

Policie má podle soudu znovu prošetřit prodej propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše vojsko. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5, informovala mluvčí Jana Humeni. Státní zástupce obžaloval v lednu v souvislosti s prodejem předmětů jednoho člověka a firmu. Obvinění se týká podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce proti němu podal stížnost.

„Soud případ vrátil k došetření. Spis bude nyní předložen Městskému soudu v Praze k rozhodnutí o stížnosti státního zástupce,“ uvedla Humeni.

Na nakladatelství podal loni v květnu trestní oznámení předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma, kterému vadil zejména kalendář s portréty osobností třetí říše pro rok 2021. Nakladatelství podle Klímy vyrábí a prodává předměty s portréty nacistických předáků a válečných zločinců odsouzených v norimberském procesu. Společnost Naše vojsko se od počátku bránila tím, že prodejem předmětů nedělá propagaci.

K trestnímu oznámení se připojily i další organizace. Prodej kalendáře kritizovali také izraelský a německý velvyslanec v ČR. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu pro sklad. Obdobně jako pražský magistrát, který vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Policie nakladatelství již dříve prošetřovala kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ však uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Neprokázalo se totiž, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“. Obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů nebo osob v českém právu zakotven není.

Ředitel nakladatelství dostal trest za šíření toxikomanie

Soud také v úterý uložil šéfovi Našeho vojska Emerichu Drtinovi roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. V publikaci jsou návody na přípravu pokrmů z rostliny tak, aby měly co největší omamný účinek. Muž podle státního zástupce Jiřího Richtera věděl, že se dopouští trestného jednání. V roce 2014 byl totiž za vydání a prodej stejné knihy již pravomocně potrestán. Publikaci však z prodeje nestáhl.

Vydavatel u soudu uvedl, že nemohl další prodej knihy ovlivnit. „Já to neumím stáhnout z distribuce,“ prohlásil. Dodal, že Naše vojsko již prodalo publikaci dalším knihkupcům, a nemohlo jim jí sebrat. Při velikosti nakladatelství nedokázal ani uhlídat, aby se kniha neprodávala v jeho obchodě.

S Drtinovou obhajobou ale soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Ctiborová nesouhlasila. Podle ní je muž za distribuci knih odpovědný, do prodeje jich uvedl tisíce. Soudkyně uvedla, že vydavateli sice udělila podmíněný trest na dolní hranici sazby, dala mu ale také dlouhou čtyřletou zkušební dobu. Měl by v ní pochopit, že je jeho jednání opravdu trestné. „Obžalovanému přitěžuje nedostatek sebereflexe,“ prohlásila.

Soud Drtinovi zároveň zakázal na čtyři roky působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Nakladatelství udělil soud peněžitý trest sto tisíc korun a povinnost uveřejnit rozsudek. Vydavatel se na místě odvolal. Státní zástupce je s verdiktem spokojen, práva na odvolání se vzdal. Advokát Jan Rambousek si pak ponechal lhůtu na případné odvolání nakladatelství Naše vojsko.