Ve Frýdku-Místku hořel bytový dům, zdravotníci ošetřili třináct lidí

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo třináct lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky obyvatel museli hasiči a policisté z domu evakuovat. Uvedli to mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl a moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Podle něj oheň způsobil škodu kolem dvou milionů korun. Příčinou požáru mohl být zkrat v elektroinstalaci. Policisté proto na místo vyslali kriminalistické experty právě v tomto oboru.

Hořet začalo asi hodinu po půlnoci. „Před příjezdem hasičů dům pod vedením policistů opustila téměř desítka osob. Hasiči následně zahájili záchranu z bytů nad požárem, některé z nich museli otevřít násilně páčidly i hydraulickými nástroji,“ uvedl Kozák.

Mluvčí dodal, že ve vyváděcích maskách s filtrem a také s pomocí automobilového žebříku zachránili sedmnáct dalších obyvatel včetně dětí. Hasiči uvnitř domu zasahovali v dýchací technice a používali i termokameru

Humpl doplnil, že zdravotníci ošetřili třináct lidí. „Jednalo se o devět dospělých a čtyři děti ve věku šest měsíců až osm let.“ Většina se podle něj nadýchala zplodin. Jejich stav nebyl vážný a nepotřebovali hospitalizaci. V nemocnici skončila jen pětačtyřicetiletá žena, která měla kromě intoxikace kouřem popálenou ruku.

Reportérka Barbora Ďulová o požáru ve Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

Na místě zasahovalo celkem sedm hasičských jednotek. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po půl druhé ráno, celková likvidace trvala ještě další dvě hodiny. Dům pak odvětrali pomocí ventilátorů. Do některých bytů se tak nájemníci mohli postupně vracet ještě v noci, další bytové jednotky potřebují opravy nebo vyvětrání.

Příčinu požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé policie i hasičů. Je možné, že příčinou byl zkrat. „Na místo byli přivoláni kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku z oboru elektro,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.