Prezident odmítl jmenovat viceprezidentku kontrolního úřadu, kterou schválila sněmovna

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat Simeonu Zikmundovou viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu. Uvedl, že nemá důvěru v její zkušenosti a morální vlastnosti. Jako kandidátku na tuto funkci vybrala Zikmundovou na návrh vládní koalice Poslanecká sněmovna. Zeman žádá sněmovnu, aby mu předložila jiné jméno. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že bude žádat podrobné zdůvodnění odmítnutí, situací se podle něj bude zabývat koalice.

Miloš Zeman, který v minulosti například odmítl jmenovat některé kandidáty na profesory, blokoval vybrané ministerské nominace a nyní se postavil negativně i k návrhu na jmenování viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu. Simeona Zikmundová dříve na NKÚ pracovala a v éře Františka Dohnala byla nejprve jeho poradkyní, později ředitelkou správní sekce. Na tuto dobu Zeman odkázal při odůvodnění, proč nechce novou viceprezidentku jmenovat.

„Jsem přesvědčen, že zkušenosti a morální vlastnosti, které Simeona Zikmundová nabyla a projevila v době působení Ing. Františka Dohnala jako prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (…), nejsou těmi, které má ustanovení § 10 odst. 1 písm. a) zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu na mysli, a proto ji do funkce viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu nejmenuji,“ uvedla hlava státu.

Prezident republiky odkázal na ustanovení zákona o NKÚ, podle kterého může být jeho viceprezidentem jmenován český občan, jehož „zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svoji funkci řádně zastávat“. 

Premiér bude chtít podrobné zdůvodnění

Kriticky zareagoval na Zemanovo rozhodnutí premiér Petr Fiala. Od Hradu bude žádat detailní zdůvodnění. „Objektivní důvody pro nejmenování paní Zikmundové nevidíme. Jsme přesvědčeni, že odmítnutí nominace sněmovny musí být řádně a detailně odůvodněno. V rámci koalice budeme v příštím týdnu řešit další postup,“ uvedl předseda vlády. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), do jejíž rukou odmítnutí formálně směřuje, uvedla, že strany koalice SPOLU na nominaci Zikmundové trvají.

„Prezident Zeman se zjevně rozhodl závěrečnou fázi svého mandátu definovat překvapivými personálními rozhodnutími. Na nominaci paní Zikmundové každopádně i nadále trváme,“ ujistila. Předseda poslaneckého klubu (KDU-ČSL) Marek Výborný poznamenal, že ani sama Zikmundová si není vědoma ničeho, co by bylo relevantní překážkou k výkonu funkce na NKÚ. Očekává, že v úterý budou o situaci jednat špičky vládní koalice.

Zikmundová v NKÚ pracovala pouze do doby, kdy byl František Dohnal z čela NKÚ odvolán. Nahradil jej Miloslav Kala, Zikmundová pak v souvislosti se svým odchodem hovořila o údajné čistce. Kala to ale popřel. V současnosti je náměstkyní ministryně životního prostředí, předchozí dva roky pracovala na Úřadu pro ochranu osobních údajů. V minulosti působila jako tajemnice městského úřadu v Třebíči, byla i náměstkyní na ministerstvu pro místní rozvoj. V roce 2015 se neúspěšně ucházela o pozici náměstka ministra vnitra pro státní službu, takzvaného superúředníka.

Návrhy Zeman odmítá častěji. Nejmenoval ministry ani profesory

Miloš Zeman za devět let ve funkci opakovaně odmítl učinit některé formální kroky, které jeho předchůdci na Hradě činili buď bez výhrad, nebo své výhrady nedávali veřejně najevo. Opakovaně odmítal jmenovat kandidáty na ministry, hrozil tím i v případě ministra zahraničí ve Fialově vládě Jana Lipavského (Piráti), i když toho nakonec jmenoval. V minulosti ale uspěl ve snaze zablokovat nástup Miroslava Pocheho (ČSSD) na totéž ministerstvo nebo Michala Šmardy (ČSSD) do čela resortu kultury. Dlouho se naopak bránil odvolání Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury.

Opakovaně nechtěl jmenovat ani některé profesory. Již v prvním roce na Hradě se Zeman zpěčoval podepsat jmenování Martina C. Putny, nakonec tak ale učinil. Později nejmenoval další trojici profesorů – Jana Eichlera, Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta. Eichler se o mnoho let později nakonec profesorem stal, zbylí dva vysokoškolští pedagogové nikoli. S prezidentem se však oni i Univerzita Karlova, kde pracují, soudí.

Sedmkrát Zeman odmítl povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky na generála, i když mu to navrhovaly vlády Andreje Babiše (ANO) i nynější Fialova. Loni také prezident revidoval své vlastní rozhodnutí vyznamenat předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.