Šéf NKÚ Dohnal rozdává kolegům odměny za 15 milionů

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal loni odměnil 60 vedoucích pracovníků úřadu bonusy za celkem 15,5 milionu korun a vysoké prémie rozdává také letos. Hospodářské noviny to zjistily z interních dokumentů úřadu. Kdo přesně dostal vysoké prémie, v průměru 259 tisíc korun, není podle novin možné oficiální cestou zjistit. „Výše odměn je osobním údajem,“ říká mluvčí NKÚ Radka Burketová. Ze štědrých odměn se těší nejbližší spolupracovníci Dohnala. Ten si tak má údajně zajistit jejich loajalitu v době, kdy se u soudu zodpovídá z plýtvání erárními penězi a čelí kritice poslanců i členů vlastního kolegia.

„V loňském roce vyplatil Nejvyšší kontrolní úřad na odměnách zaměstnanců 47,2 milionu korun, z toho vedoucím 15,5 milionu, to je 33 procent,“ píše se v oficiálním stanovisku úřadu.

V průměru brali zaměstnanci úřadu necelých 77 tisíc korun prémií. Podle výročních zpráv na úřadu pracuje 470 lidí, z toho 60 ve vedoucích pozicích. „Za mimořádné výkony by měli být odměňováni především řadoví kontroloři, kteří jsou v právní linii,“ myslí si poslanec kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM.

Například Simeona Zikmundová se loni na úřadu uvedla projektem na „řízení lidských zdrojů“, který spolykal 900 tisíc korun. Členové kolegia kontrolního úřadu v minulosti projekt kritizovali jako zbytečný.

Zikmundová si přesto za projekt od Dohnala vysloužila mimořádnou odměnu v šestimístných sumách. „Výše odměn pro Simeonu Zikmundovou byla v rámci NKÚ obvyklá,“ uvedla mluvčí Burketová.

Mezi další blízké spolupracovníky, které Dohnal odměnil, patří vrchní ředitel kontrolní sekce Petr Neuvirt. Loni byl sice potrestán za to, že porušoval pravidla pro jízdy s referentskými vozy, letos však dostal vysokou odměnu. „Odměnu ve výši 250 tisíc korun jsem nikdy neobdržel,“ odmítl však Neuvirt.

Vydáno pod