Zemřel František Dohnal, bývalý prezident NKÚ a hejtman Vysočiny

Jihlava - V Jihlavě dnes zemřel František Dohnal, bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a první hejtman Kraje Vysočina. Ve věku třiapadesáti let podlehl nemoci. V čele NKÚ stál Dohnal od listopadu 2005. Loni v únoru musel tento post opustit, protože byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Na svou obranu uváděl, že prověrka by narušila nezávislost úřadu. Dohnal letos odmítl prominutí trestu v amnestii, s tím, že usiluje o své úplné očištění.

František Dohnal se narodil 28. dubna 1960 v Dačicích. V roce 1991 byl zvolen starostou Jihlavy a tento post vykonával do roku 1998. Hejtmanem Kraje Vysočina byl v letech 2000 až 2004, pak pracoval ve vedení kraje jako náměstek hejtmana, a to až do svého zvolení šéfem NKÚ.

Dohnal byl pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Na počátku případu stála stížnost vůči hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou předložilo samo širší vedení instituce. Sněmovna se po upozornění kolegia NKÚ následně rozhodla tamní poměry zkontrolovat, Dohnal jim ale odmítl vydat potřebné podklady. Případ se projednával téměř rok, podle poslanců Dohnal porušil zákon o státní kontrole; tím, že výboru odmítl předložit požadované podklady, jim totiž měl kontrolu znemožnit. Za tento krok ho následně pokutovali.

Dohnal se proti pokutě obrátil na soud, který ji v odvolacím řízení potvrdil. Za své odmítání vydat sněmovně požadované podklady také inkasoval od městského soudu osmiměsíční podmínku. Kvůli ní také musel opustit svou pozici šéfa NKÚ.

Zemřel František Dohnal, bývalý prezident NKÚ a hejtman Vysočiny (zdroj: ČT24)

Později městský soud pokutu zrušil, sněmovna podle něj nezdůvodnila, proč se k padesáti tisícům přiklonila. Soud zákonodárnému orgánu uložil, aby řízení uzavřel do 30 dnů od nabytí právní moci rozsudku a sněmovna také musí zaplatit náklady řízení ve výši přibližně 12 tisíc korun.

Dohnal se cítil nevinný a na svou obranu uváděl, že prověrka by narušila nezávislost úřadu. Proto také letos odmítl prominutí trestu v amnestii a dále usiloval o své úplné očištění.

Státní zástupce Dohnala vinil i z využívání nepřiměřeně luxusních bytů. Koncem loňského roku ho ale obvodní soud už potřetí v tomto případě zprostil viny. Dohnalovi v kauze využívání luxusních bytů placených státem hrozilo kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.