Posun v případu utýraného muže na Svitavsku. Státní zástupce obžaloval dva lidi

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva lidi, kteří podle policie předloni na Svitavsku týrali a zavraždili uneseného muže z Břeclavska. České televizi to řekl mluvčí královéhradeckých krajských žalobců Pavel Bužga. Policisté o případu informovali loni s tím, že tělo muže se zatím nenašlo. V prosinci stíhání za zbavení osobní svobody překvalifikovali na vraždu, za kterou dvojici hrozí až výjimečný trest. Kauzu bude řešit pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.

„Ve vámi dotazované věci zdejší krajské státní zastupitelství podalo na konci února 2024 obžalobu na dvě fyzické osoby pro spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve spolupachatelství a pro další trestné činy,“ uvedl mluvčí žalobců Pavel Bužga. „Krajský soud již nařídil v této věci hlavní líčení na termíny v dubnu a květnu letošního roku,“ doplnil.

Obžalobě čelí dva muži, kteří podle kriminalistů předloni v létě týrali a bili uneseného muže z Břeclavska. Podle policie ho napadli, vzali do auta a odvezli do domu v Pohodlí na Svitavsku, kde ho ve sklepě týrali. Po několika dnech zemřel.

„Oba muži se pak snažili těla zbavit takovým způsobem, aby nebylo pokud možno vůbec možné ho dohledat a v případě, že by bylo nalezeno, maximálně ztížili identifikaci těla oběti,“ uvedl loni vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z pardubického krajského policejního ředitelství. Tělo se zatím nenašlo.

Kult kolem staršího z únosců

Motiv činu byl údajně majetkový, unesený muž měl dvojici zřejmě něco ukrást. Policie původně obvinila dvojici ze zbavení osobní svobody s následkem smrti, za což jí hrozilo osm až šestnáct let za mřížemi. V prosinci ale stíhání překvalifikovala na vraždu, za níž mohou muži dostat 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Mladší obviněný se policii přiznal, starší odmítl vypovídat. Oba skončili ve vazbě. Obžalobu policie navrhla v únoru, jak informoval server IDNES.cz.

Vyšetřovatelé loni uvedli, že dům v obci Pohodlí blízko Litomyšle fungoval jako squat, v němž žili i drogově závislí. Starší z údajných únosců byl podle policie vyznavačem bojového umění a vybudoval si kolem sebe atmosféru strachu. Násilně se tak měl chovat i vůči dalším lidem v domě.