Polská policie navrhla zastavit stíhání kněze z Dětmarovic. Trestný čin neprokázala

Polští policisté vyslechli římskokatolického kněze z Dětmarovic podezřelého z toho, že si v katovickém hotelu domluvil schůzku s nezletilým chlapcem a chtěl s ním mít pohlavní styk. Podle policistů byl mladý muž zletilý a schůzku si domluvil dobrovolně, trestný čin faráři neprokázali.

„Z našeho vyšetřování vyplývá, že ve chvíli setkání nedošlo k zakázanému konání, nedošlo k trestnému činu, proto policie navrhla prokuratuře zastavení trestního stíhání,“ řekla České televizi tisková mluvčí Městské policie v Katovicích Agnieszka Žyłková.

Českého kněze v Polsku nachytal aktivista, který dlouhodobě monitoruje sítě pedofilů. Duchovní si dohodl schůzku s mladíkem v katovickém hotelu, netušil ale, že komunikoval s figurantem. Na místě ho zadrželi policisté, které aktivista upozornil.

Kněz se poté přiznal k úmyslu mít sex s mužem, odmítl ale podezření z pedofilie. „Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním,“ sdělil kněz moravskoslezské regionální televizi Polar.

Farář po odhalení rezignoval na své církevní funkce. „Sám si je vědom toho, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omlouvá se za pohoršení, které svým jednáním způsobil, a sám rezignoval na všechny své funkce,“ řekl České televizi vedoucí tiskového oddělení Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.