Polskem otřásl film o sexuálním zneužívání v církvi. Zní omluvy, odsudky i popírání

Události: Polskem otřásl dokument o sexuálním zneužívání kněžími (zdroj: ČT24)

Téměř 13 milionů zhlédnutí od víkendového zveřejnění na internetu zaznamenal snímek o sexuálním zneužívání v polské katolické církvi. Zemí, ve které se ke katolické víře hlásí devět z deseti lidí, film hluboce otřásl a přiměl preláty přejít od pobouření a kritiky k omluvám. Problém zneužívání v církvi se navíc stal jedním z hlavních témat kampaně před blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

Film bratří Tomasze a Marka Sekielských nazvaný Jen to nikomu neříkej odhaluje dosud neznámé případy zneužívání v polské církvi. Oběti dopodrobna popisují, co zažily od duchovních: obtěžování, znásilnění i výhrůžky, že příště budou na řadě jejich mladší sourozenci. Vypovídají také, že jim kněží zakazovali hovořit o tom, co se jim stalo, a to dokonce i během zpovědi.

„Tento film je převratný v tom, že přináší konkrétní svědectví obětí sexuálního zneužívání. Většinou jde o dospělé lidi, kteří hovoří o tom, co v dětství zažili. Vyprávějí, co prožívali tehdy a co prožívají celý život, který jim zneužívání zničilo. Oběti se pak také snaží konfrontovat s těmi, kteří je zneužívali,“ popisuje obsah snímku zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Polský primas žádá o odpuštění

Zhruba před měsícem hovořili představitelé polské katolické církve o zhruba 380 nahlášených případech sexuálního zneužívání kněžími za posledních 30 let, na film ale reagují rozpolceně. Zatímco primas polské církve se za chování kněží omluvil a požádal oběti o odpuštění, jiní biskupové ve snímku vidí hlavně snahu oslabit moc církve a relativizovat katolické hodnoty.

„Film mnou hluboce otřásl. Ohromné utrpení obětí vyvolává lítost a stud. Děkuji všem, kteří mají odvahu hovořit o svém utrpení. Omlouvám se za každou ránu způsobenou představiteli církve,“ napsal arcibiskup Wojciech Polak, který stojí v čele polské církve. Dodal, že je nutné „objasnit všechny případy“ a že „se nikdo v církvi nemůže vyhýbat odpovědnosti“.

„Jménem celé konference biskupů se chci co nejupřímněji omluvit všem lidem, kterým bylo ublíženo. Uvědomuji si, že nic nedokáže kompenzovat křivdy, které utrpěli,“ prohlásil předseda biskupské konference, arcibiskup Stanislaw Gadecki.

Nicméně oba arcibiskupové dříve odmítli ve filmu vystoupit, připomněl list Gazeta Wyborcza a dodal, že Gadecki ještě nedávno kritizoval zprávy o sexuálním zneužívání a ochraně viníků jako pokusy „připravit církev o autoritu a zničit důvěru v ni“.

„Vlci s kolárky“

Jeden z prelátů obviňovaných ze zatajování případů, gdaňský arcibiskup Slawoj Leszek Glódž, nařčení odmítl. „Nedívám se na všechno,“ řekl o filmu a reportérku televize TVN 24 odbyl slovy, ať ho neprovokuje. V neděli kázal o „neomarxistickém klanění se modlám špatně pochopené tolerance“ a „zpochybňování posvátnosti rodiny, ostudné snaze ji klást na roveň volným svazkům či soužití osob stejného pohlaví“.

Populární kněz Jacek Prusak naopak varoval „věřící ovečky před vlky s kolárky“. „Faráři ubližují vašim dětem. Ne svým. To obětem náleží vaše péče, a ne abyste se plazili po kolenou okolo takového či jiného kněze či biskupa. Skoncujme s tím modlářstvím,“ vyzval věřící.

Studio ČT24: Film o zneužívání v církvi šokoval Polsko (zdroj: ČT24)

Na film se složili sami Poláci

Že bude muset polská církev na film rázně zareagovat a k problematice zneužívání se postavit čelem, dokládá způsob vzniku snímku Jen to nikomu neříkej i počty jeho zhlédnutí na internetu. „Tento film skutečně něco změnil. Ukázal, jak silný může být hlas občanské společnosti. Byl totiž produkcí lidí, kteří se na něj složili. To znamená, že jej církev nemůže přehlížet a musí se k tomu nějak postavit. Debata trvá v Polsku tři dny a jistě bude mít ještě mnoho peripetií,“ očekává Mathé.

Film je i nový v tom, že se investigativní metodou snaží dokázat, že kněží, kteří byli potrestáni zákazem prací s dětmi, s nimi pracují dál. Že církev nedělá dost pro to, aby se s problémem vypořádala.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT v Polsku

Polská katolická církev se okamžitě odkázala na dekret papeže Františka z minulého týdne, podle kterého jsou kněží i řeholníci povinni okamžitě nahlásit církevnímu představenému nebo přímo Vatikánu sexuální zneužívání jak dětí, tak dospělých či jeho krytí.

Dekret nazvaný Vos estis lux mundi (Vy jste světlo světa) je závazný pro celou katolickou církev a každé diecézi ukládá, aby zavedla jednoduchý a přístupný systém přijímání informací o zneužívání. Místní církevní organizace nemají váhat se zapojením světských odborníků do vyšetřování. Těm, kteří přečin nahlásí, i obětem zneužívání a obtěžování bude podle papežova rozhodnutí zajištěna ochrana.

„Církev stále neudělala vše pro to, aby se vypořádala s případy pedofilie u duchovních a aby odškodnila oběti,“ tvrdí režisér dokumentu Tomasz Sekielski a dodává, že už teď má dost materiálu na pokračování.

Dokument rozbouřil i politickou scénu

Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: Krzysztof Hadrian/Reuters

„Katolická církev má v polské společnosti nesmírně silnou roli. Pokud je kritizována, často to budí pohoršení především ve vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), ale i v konzervativním spektru novinářské obce,“ připomíná zpravodaj ČT.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński přislíbil, že pachatelům, včetně kněží, se nedostane „ani náznaku tolerance“, ale naopak jim bude hrozit až 30 let za mřížemi. Znovu ale varoval před sexuální osvětou jako „předčasnou sexualizací“ a před útoky na církev kvůli zločinům „nemnoha duchovních“.

„Ničemu nerozumíte, pane Kaczyński, ničemu. Nechápete, odkud doopravdy pramení největší hrozba pro polské děti,“ vzkázal šéfovi PiS předseda nejsilnější opoziční strany Občanská platforma Grzegorz Schetyna a přislíbil s problémem skoncovat „jednou provždy“.

„Po 30 let naší demokracie všichni politici otřesné drama mnoha obětí tajili,“ usoudil Robert Biedroń, bývalý oblíbený starosta severopolského Slupsku, jehož nová politická strana Jaro soupeří s PiS a Občanskou platformou.

Do debaty se vložil i bývalý polský prezident Lech Walesa. Film totiž odhalil, že Walesův zpovědník – mezitím zesnulý – Franciszek Cybula zneužíval dvanáctiletého chlapce. „O ničem jsem nevěděl a nikdy v životě jsem kněží nepodezíral, že mohou něco takového dělat dětem. Věřím v boha, a ne v kněze,“ nechal se slyšet Walesa.

Případy zneužívání dětí a mladistvých příslušníky katolické církve v Evropě i Severní a Jižní Americe se dostávají na veřejnost zejména v posledním desetiletí. Tisíce případů zneužití byly nahlášeny v Německu, Irsku, Španělsku nebo Chile. Vyšetřování navíc ukázala, že vysocí církevní představitelé často zneužívající kněží kryli a případy ve snaze ochránit církev zamlčovali.