Podzimní studie by měla ukázat, kolik lidí má protilátky na covid-19 i jak jsou účinné

Studie, do které se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, by měla ukázat skutečné promoření populace covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce na podzim ve velkém testovat lidi na protilátky a buněčnou imunitu proti koronaviru, upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Na studii by se měly podílet pražské nemocnice IKEM a Fakultní Thomayerova nemocnice a také Fakultní nemocnice Olomouc. Další podzimní studie by také měla ukázat, nakolik protilátky chrání před nákazou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice se v poslední době přikláněli k tomu, aby při prokázání dostatečné hladiny protilátek proti covidu byl i neočkovaný člověk považován za bezinfekčního. Ministerstvo zdravotnictví to však zatím odmítalo s tím, že není jasné, jak vysokou hladinu protilátek člověk musí mít a zda by ho chránily i proti mutacím koronaviru. Podzimní studie by to mohly alespoň částečně změnit.

„Plánujeme dělat periodické PCR testy zhruba ve čtrnáctidenních intervalech, abychom zjistili, kde se lidé nakazili. Protože množství lidí, kteří se nakazí, je extrémně ovlivněné strategií testování a tím, jaký poměr máte symptomatických a asymptomatických přenosů,“ řekl rozhlasu ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Nejprve by ale měla studie, do níž se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, ukázat, kolik lidí protilátky vlastně má. „Jde o séroprevalenční studii, která by dala obraz toho, jaká míra promoření je v české populaci vůči viru. Má dát epidemiologické ukazatele. A spolu s tím třeba i zkoumat některé parametry buněčné imunity,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle Hajdúcha by mělo nabírání vzorků začít v říjnu, potrvá asi čtvrt roku.

Podle klinického imunologa z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Jiřího Litzmana výsledky podají svědectví o kolektivní imunitě. Pokud z nich vyplyne, že velká část lidí má protilátky, bylo by podle něj možné pozměnit protiepidemická opatření.

„Velké množství občanů bylo infikováno nebo vakcinováno, čili kolektivní imunita bude výrazně lepší (než loni na podzim). Na podzim se už nebudeme setkávat se stavy, se kterými jsme se setkávali doposud, zejména pokud se týká zdravotnictví, které bylo naprosto naplněno pacienty, kteří měli těžké formy tohoto onemocnění,“ zdůraznil Litzman. 

Od začátku loňského března, kdy se v Česku začala šířit epidemie koronaviru, testy prokázaly 1,68 milionu případů nákazy. Odborníci však opakovaně hovořili o tom, že pozitivní cesty zachycují pouze zlomek celkového množství nakažených lidí. Promoření po prodělání covidu-19 se nyní kloubí s očkováním, které má načaté nebo dokončené zhruba šest milionů lidí.

Jako potvrzení bezinfekčnosti nyní slouží dokončené očkování proti covidu-19, doklad o prodělání covidu-19 v posledních 180 dnech či negativní výsledek testu.