O testy na protilátky je menší zájem než na jaře. Lidé chtějí zjistit hlavně účinnost očkování

Zájem o testy na protilátky proti covidu-19 klesá. Podle oslovených laboratoří se nejvíc lidí nechalo otestovat v jarních měsících – hlavně kvůli kontrole protilátek před očkováním nebo kvůli informaci, zda nemoc prodělali. Teď je zase nejvíc zajímá, jak moc je vakcína po první nebo druhé dávce chrání. Testy Češi stále využívají i na cesty do zemí, kde aktivní protilátky uznávají.

Zájem o testy na protilátky vrcholil letos na jaře. Vyplývá to z dat tří laboratoří, které Česká televize oslovila. Například odběrová místa laboratoře AeskuLab navštívilo v březnu dvacet tisíc pacientů, v červenci devět tisíc. Podobný pokles zájmu o testy potvrzují i laboratoře SYNLAB a EUC. Možnost testování nabízí od jara minulého roku.

Za menším zájmem o zjištění protilátek je podle laboratoří více důvodů. „Předpokládáme, že to souvisí s masivním zájmem o očkování. Lidé si po prodělané nemoci nechávali před očkováním protilátky změřit. Po očkování se lidé tolik již o protilátky nezajímají,“ řekla mluvčí EUC Laboratoří Eva Pánová Hokrová. „Aktuální pokles zájmu o vyšetření hladiny protilátek přisuzujeme převážně prázdninám a dovoleným,“ poznamenala vedoucí laboratoře SYNLAB Anabela Čížková.

Od jara, kdy se začalo otevírat očkování pro širší skupiny lidí, se důvody návštěvy odběrových míst změnily. „Podle výše protilátek po prodělání covidu se lidé rozhodovali, jestli půjdou na očkování, nebo počkají. Nyní si klienti přichází změřit hladinu protilátek po první dávce očkování, pak na test většinou dorazí i po druhé vakcíně,“ uvedla Čížková.

„Také se setkáváme s tím, že na protilátky jdou lidé, kteří se chystají do zahraničí a pozitivní protilátky země uznává, například Rakousko,“ řekla Pánová Hokrová z EUC Laboratoří. „Též je velký boom občanů Číny, která při návratu požaduje nejen PCR test, ale zároveň kompletní test na protilátky,“ dodala.

Naopak zájem o informaci, zda lidé covid prodělali, v letních měsících opadá.

Výše protilátek se u jednotlivců velmi liší

„Ze zkušeností vychází, že pacienti s těžším průběhem mívají větší protilátkovou odpověď než pacienti s lehkým nebo bezpříznakovým průběhem. Z výsledků také vychází, že u pacientů, kteří prošli onemocněním covid-19, hladinu protilátek výrazně posiluje již první dávka vakcíny,“ popsala Čížková ze SYNLAB.

„U jedinců, kteří onemocnění covid-19 neprodělali, se hladina protilátek po první dávce očkování pohybuje mezi hodnotami 50–150 AU/ml (arteficiálních jednotek na mililitr), po druhé dávce pak mezi 200 a 1 000 AU/ml,“ dodala. Nižší hladina protilátek je mezi 14 a 50 AU/ml, vyšší začínají od hodnoty 50 AU/ml .

Pokud byl člověk pozitivní na koronavirus nebo dostal očkování, v těle se mu začnou tvořit tři typy protilátek. „Lidský organismus si obvykle po třech až pěti dnech po nakažení virem začne vyrábět protilátky typu IgA a IgM, následně za dva až tři týdny protilátky typu IgG. Ty přetrvávají v řádu měsíců až let,“ vysvětluje tvorbu ochranných látek Kunešová z AeskuLabu.

„Díky testu IgG se dozvíte, zda jste prodělal/a infekci covid-19 v minulosti a máte-li v krvi ochranné protilátky nebo jestli máte po očkování protilátek dostatek a ochrání vás,“ dodala Kunešová.

Test na protilátky se provádí odběrem krve z žíly. Výsledky se posílají na e-mail nebo poštou do 48 hodin. Testy pojišťovny hradí jen částečně, některé vůbec. Cena se nyní pohybuje okolo pěti set korun, na začátku roku byla o dvě stě korun vyšší.