Děti si mohou vytvořit velmi silné protilátky, aniž by se nakazily covidem, ukazuje příběh australské rodiny

Australští epidemiologové popsali detailně situaci v jedné melbournské rodině. Děti si tam vytvořily silnou imunitní odpověď proti viru SARS-CoV-2 poté, co mu byly vystavené od rodičů.

Vznik dětské imunity experti prezentovali v odborném časopise Nature Communications. Jednalo se o takzvanou případovou studii – tedy výzkum jednoho konkrétního, detailně popsaného případu pětičlenné rodiny z Melbourne. 

Rodiče se bez potomků v době, kdy byla Austrálie bez covidu, vydali na svatbu v zahraničí. Po návratu se u nich objevily typické příznaky této nemoci: silný kašel, horečka a intenzivní bolest hlavy. A vědci začali rodinu detailně sledovat.

Každé dva až tři dny byly všem v rodině odebrány vzorky krve a moči a také jim lékaři provedli klasické odběry z nosohltanu. U všech členů domácnosti byly nalezeny specifické protilátky proti viru SARS-CoV-2, ty pak experti detailně analyzovali.

Bez symptomů

 Přestože byly všechny tři děti v dlouhodobém a velmi těsném kontaktu s nakaženými rodiči (jedno s nimi dokonce spalo v jedné posteli), opakované testy na přítomnost viru byly negativní a děti ani neprojevovaly žádné symptomy nemoci.

Podle Melanie Neelandové, která se na výzkumu podílela, byla imunitní odpověď u dětí velmi silná a zřejmě se jim tedy podařilo s virem bez problémů vypořádat. „Nejmladší z dětí, které nemělo vůbec žádné symptomy, mělo protilátkovou odpověď vůbec nejsilnější,“ podotýká.

„Přes aktivní imunitní odpověď buněk u dětí u nich zůstala úroveň cytokinů, látek, které mohou spustit zánětlivou reakci, nízká. A symptomy nemoci byly u dětí v souladu s tím velice slabé, anebo dokonce zcela nulové,“ dodala vědkyně.

Podle vedoucího výzkumu, profesora Shidana Tosifa, mívají mladší děti slabé, nebo dokonce téměř žádné příznaky covidu, ale věda zatím neví proč – předpokládá se nějaký zásadní rozdíl v mechanismu imunitního systému u dospělých a dětí. Všichni se z nemoci zotavili, ale podle profesora Tosifa zatím není jasné, jak dlouho jim protilátky v dostatečné míře vydrží a zda tedy budou chráněni proti případné nové infekci.

Dětský imunitní systém má sílu

Autoři upozorňují, že tato práce zdůrazňuje unikátní vlastnosti dětské imunity; ta je zjevně přinejmenším u některých schopná zcela zabránit viru v rozmnožování uvnitř jejich buněk. „Popsat imunitní odpovědi u všech věkových skupin je klíčem pro pochopení jejich zranitelnosti, míry obtíží, ale také pro vývoj vakcín proti této nemoci,“ dodal lékař.

Výzkum může mít také značný dopad na případný návrat dětí do škol i na formování pravidel, podle nichž by se měl provoz škol během pandemie řídit.