Po celém Česku se konala potravinová sbírka. Zapojily se čtyři tisíce dobrovolníků

Události: Podzimní potravinová sbírka (zdroj: ČT24)

Lidé se během soboty v obchodech po celé republice mohli zapojit do podzimního kola sbírky potravin. Letos se jí zúčastnilo zhruba čtyři tisíce dobrovolníků. Češi na darování potravin slyší a do sbírek hojně darují, řekl novinářům předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. V jarním kole sbírky se vybralo 495 tun potravin, podle Slavíčka se nyní vybere minimálně stejné množství. V pravidelných sbírkách se vybírají hlavně trvanlivé potraviny, které banky distribuují potřebným.

„Je to svátek solidarity a lidé v České republice na darování potravin slyší a do potravinové sbírky darují,“ řekl Slavíček. „Na jaře jsme vybrali 495 tun a myslím, že to jarní kolo minimálně se naplní,“ dodal. Řekl, že dobrovolníci, kterých se letos zapojily zhruba čtyři tisíce, se od rána nezastavili, což je podle něj signál, že bude sbírka letos opět úspěšná.

Federace potravinových bank má ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) po republice také výdejny potravin pro potřebné v centrech měst. Jde o model, kdy dobrovolník z potravinové banky distribuuje čerstvé potraviny z prodejen tak, aby se nezkazily. Podle Slavíčka je aktuálně zhruba deset takových míst v každém kraji a stále se rozrůstají.

„Prostřednictvím evropských peněz jsme schopni více než jednu miliardu korun postupně uvolňovat na nákupy potřeb, které právě potravinové banky potřebují,“ uvedl k tomu v sobotu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jde podle něj o dobrý doplněk, jak se dostat blíž k lidem, kteří pomoc potřebují. Projekt je s MPSV tříletý. „Naším cílem je za ty tři roky být v každém větším městě,“ řekl Slavíček.

Přes dva tisíce prodejen v celé republice

Letos se do potravinové sbírky zapojily více než dva tisíce prodejen v celé republice, loni jich bylo 1470. Lidé mohli část svého nákupu odevzdat dobrovolníkům v zelených zástěrách ve všech obchodních řetězcích nebo v síti drogerií Rossmann, dm drogerie markt a Teta. Akce se zúčastní také internetové supermarkety Rohlík a Košík a e-shopy řetězců Tesco a Billa, které připravily elektronické vouchery či různé balíčky pomoci. On-line je možné přispět od 7. do 21. listopadu.

V kamenných obchodech mohli lidé koupit a pak darovat základní trvanlivé potraviny, jako jsou mouka, cukr, těstoviny, rýže, luštěniny, olej, trvanlivé mléko, přesnídávky pro děti, masové i jiné konzervy, instantní polévky. Z drogistických výrobků je zájem o sprchové gely, šampony a mýdla, dětské pleny, vložky, toaletní papír, kartáčky na zuby či zubní pasty.