Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Události: Piráti chtějí delší lhůtu pro možnost odebrat VŠ titul (zdroj: ČT24)

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.

V Česku vysoké školy mohou odebrat kvůli plagiátorství diplom do tří let od jeho udělení. Začátkem letošního roku začala řada veřejných univerzit prověřovat závěrečné práce svých studentů. Speciální program je kontroloval na Palackého univerzitě v Olomouci, Masarykově univerzitě v Brně i Technické univerzitě v Liberci

„Já jsem byl velmi překvapen tím, že vysoké školy vlastně za celou dobu odebraly jen asi tři tituly a že dneska se dějí takové věci, jako že studentka má u státnic nějaké zařízení v uchu, kam jí říkají, jak má odpovědět na otázky,“ pozastavuje se nad praxí na vysokých školách předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

My se snažíme, aby se student, který opisuje a má příliš velkou shodu s jinými pracemi a podobně, k té státnici vůbec nedostal. To se nám daří.
Petr Sklenička
předseda České konference rektorů, rektor České zemědělské univerzity

Piráti zamýšlejí v novele zákona zakotvit povinnost pro všechny vysoké školy zveřejňovat všechny absolventské práce. Ty by mohly být v jednotném registru. Pokud by se zjistilo podvodné chování během studia nebo u závěrečných zkoušek, mohl by absolvent přijít o titul i po 15 letech.

„Opravdu potřebujeme dosáhnout toho, aby na vysokých školách byla poctivost jako hodnota, která se uznává,“ zdůvodňuje snahu Pirátů Michálek.

Ministr školství je otevřený diskusi o restrikcích pro plagiátory a podvádějící studenty, varuje ale před možnými komplikacemi, které by mohla patnáctiletá lhůta pro možné odebrání titulu přinést.

Podle Plagy je potřeba se spíše zaměřit na řešení návaznosti získaných titulů. „Pokud se někdo nekalého jednání dopustil při bakalářském titulu, a mezitím získal bez podvodu magisterský titul a titul Ph.D., jak to pak bude s odebíráním,“ nastoluje jeden z problémů Plaga.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vítá snahu o prodloužení doby, kdy by mohla vysoká škola titul absolventovi odebrat. Její délka ale vyvolává polemiku. „Pět let je asi adekvátní doba. Délka 15 let si myslím, že je extrémně dlouhá,“ soudí Zima. 

Podle něj je třeba brát ohled i na to, že se postupy odhalování plagiátů stále vyvíjejí, stejně jako se kultivuje prostředí z hlediska citací.