Organizovaná skupina je obžalovaná ze zotročení několika Čechů v Británii

Ústecký krajský soud se bude zabývat případem moderního otroctví, ke kterému mělo dojít ve Velké Británii. Podle obžaloby organizovaná skupina cíleně vykořisťovala minimálně šest lidí z Ústecka. Gang měl pod záminkou výdělku dopravit nic netušící uchazeče o práci do Británie a nutit je tam k práci v otrockých podmínkách. Obžalovaným, na jejichž dopadení spolupracovali čeští a britští policisté, hrozí až šestnáct let vězení. Informoval o tom Dan Anděl z ústeckého státního zastupitelství.

„V dané věci byla podána ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem obžaloba na celkem šest obviněných osob, z toho v pěti případech pro zločin obchodování s lidmi. Poslední osoba byla obžalována pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a s jedy,“ uvedl na dotaz České televize Anděl.

Pět obžalovaných mělo minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Vyhledávali prý Čechy ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci a soustředili se především na ty s minimálním sociálním zázemím, kteří neměli v Česku blízké, kteří by je postrádali.

Gang údajně vyhlédnutým obětem slíbil ubytování v okolí Nottinghamu, práci a velký finanční výdělek, čtyři muže a dvě ženy poté odvezli do britského města Nottingham. Podle policie jim za odvedenou práci téměř nic neplatili, naopak jim zabavili jejich platební karty, měli přístup k jejich bankovním účtům a ženy nutili k prostituci, jejich sexuální služby dokonce nabízeli na internetu. Pachatelé měli využít toho, že oběti neuměly anglicky ani neznaly místní prostředí, a tak nemohly vyhledat pomoc.

Případ s krycím názvem Zbojník vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu ve spolupráci s policií z Nottinghamshire. Vyšetřování skončilo na konci října. Podle Anděla hrozí pachatelům nejvážnějších skutků odnětí svobody od osmi do šestnácti let.

Nejde o jediný případ takzvaného moderního otroctví na území Británie. V roce 2019 odhalila police dosud největší gang původem z Polska, který držel v otrockých podmínkách na čtyři sta lidí. V jiném případu odsoudily britské soudy za zotročení několika Čechů a Slováků dvojici Čechů na čtyři a půl a osm a půl roku vězení.