Odbory a zaměstnavatelé připraví návrh změn úsporného balíčku. Podle Fialy se ale ani tak nemusí změnit nic

Koalice bude jednat o návrzích změn v konsolidačním balíčku, na nichž se shodnou zaměstnavatelé a odbory. Po jednání tripartity to řekl premiér Petr Fiala (ODS), který ale také zdůraznil, že to neznamená, že takové návrhy se v balíčku automaticky projeví. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula možnost zaslat připomínky ocenil, odmítl však, že by již připadalo v úvahu odvolat stávkovou pohotovost, protože se v balíčku zatím nic konkrétního nezměnilo.

„Podle dohody s Petrem Fialou a ministrem Zbyňkem Stanjurou by měl být připraven společný pozměňovací návrh a v létě předložen do sněmovny. Nyní na něm začneme pracovat se zaměstnavateli,“ uvedl při jednání tripartity na Twitteru předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Petr Fiala po jednání uvedl, že by to měly zachycovat úpravy, na kterých se zaměstnavatelé a odboráři dohodnou. „Ty potom mým prostřednictvím zašlou koalici, která bude o těchto podnětech jednat. Nedomluvili jsme se na tom, že budeme něco automaticky akceptovat nebo že budeme dělat v ozdravném balíčku nějaké změny. Domluvili jsme se na tomto postupu, který mi připadá velmi rozumný a seriózní,“ řekl.

Podle předsedy největší odborové centrály Josefa Středuly sice již zaměstnavatelé a odboráři o možných společných návrzích předběžně hovořili, konkrétní závěry ale ještě nejsou. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj předeslal, že by mohly být připraveny do dvou týdnů.

Odboráři i zaměstnavatelé shodně kritizovali například rušení daňových úlev u zaměstnaneckých benefitů. Zaměstnavatele zajímá i podoba škrtů v dotacích. Jsou proti snižování investic. Rafaj apeloval na to, aby se vláda rozhodla je „vyloučit z deficitního balíku“. „Investice do infrastruktury a prorůstových věcí jsou investice, které dělají i firmy. I firmy se občas zadluží, aby se mohly posunout dál,“ poznamenal.

Tripartita se sešla den před začátkem prvního čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně – balíčku, k němuž má výhrady opozice, ale i odbory a námitky zazněly rovněž od zaměstnavatelů. Ďurčo podotkl, že jednání „bylo konečně věcné“ a že si vládní politici vyslechli argumenty dalších stran tripartity.

Co ale ze společných návrhů zaměstnavatelů a odborů nakonec projde do konečné podoby úsporných opatření, není vůbec jisté. Premiér zdůraznil, že i když vláda dala najevo, že je ochotna jednat, balíček se nechystá zásadně měnit. V úvahu podle něj připadají pouze opravy chyb nebo takových opatření, u nichž by bylo jasné, že by neměla původně očekávaný přínos.

„Budeme-li přesvědčeni – a bylo by potřeba, abych já byl přesvědčen, celá vládní koalice byla přesvědčena – tak jsme připraveni udělat změnu tam, kde uvidíme, že jak jsme to nastavili, neplnilo by to cíle, které si slibujeme,“ uvedl Fiala s tím, že „možná takové opatření nebude žádné“.

Na druhou stranu také Josef Středula odmítl, že by bylo již namístě odvolat stávkovou pohotovost, kterou odbory kvůli balíčku vyhlásily. Podotkl, že se v něm zatím nic nezměnilo.