Odbory vyhlásily kvůli úspornému balíčku stávkovou pohotovost. Nezodpovědnost, reaguje Fiala

Události: Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost (zdroj: ČT24)

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku, řekl po jednání zástupců odborových svazů předseda jejich konfederace Josef Středula. Ten již krátce poté, co vláda úsporná opatření představila, prohlásil, že jej považuje za nespravedlivou „deformu“. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o nezodpovědnost; vláda si za opatřeními stojí a je připravena svá rozhodnutí hájit.

„ČMKOS s okamžitou platností vyhlašuje stávkovou pohotovost. Je to pro nás velmi vážná situace. Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si dovedli představit,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po dopoledním jednání představitelů jednotlivých svazů.

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory několik hodin před jednáním tripartity. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že za hlavní problém považuje, že vláda nevede s odbory dialog.

„Celý půlrok jsme se vládu snažili přesvědčit k tomu, ať si sedneme za jednací stoly. (…) Ale nic se neodehrálo,“ míní Středula s tím, že některá ohlášená úsporná opatření jsou „přímo proti zaměstnancům a jejich rodinám“. Jako konkrétní krok, který považuje za problematický, zmínil zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců.

Odborový předák vyzval ke spolupráci i nezávislé odborové svazy. Vyhlášenou stávkovou pohotovost označil za nejmírnější prostředek, který mají odbory v repertoáru. Dodal, že  doufá, že nebudou muset následovat další kroky včetně „nejpřísnějších postupů, které odbory mají“. „Jsme připraveni vyhodnocovat všechny kroky den po dni, týden po týdnu. Naším cílem je dosáhnout zmírnění dopadů na zaměstnance a jejich rodiny,“ prohlásil. 

Fiala: K dialogu nátlakové akce nepatří

„Dbali jsme na to, aby balíček významně nezasáhl žádnou sociální skupinu, aby se těch nejohroženějších, nejzranitelnějších v naší společnosti dotkl co nejméně,“ reagoval premiér Petr Fiala po odpoledním jednání tripartity a zdůraznil, že chce kabinet své kroky obhajovat v dialogu.

„K dialogu určitě nepatří nějaké nátlakové akce. V tomto kontextu nerozumíme stávkové pohotovosti odborů, tento postoj vnímáme jako neodpovědný a jako takový, který nevede nebo nepřispívá k dialogu ve společnosti,“ dodal. „Není to poprvé, kdy místo dialogu volí demonstrace,“ kritizoval odbory Fiala s tím, že stávková pohotovost je nezodpovědnost.

Návrhy obsažené v konsolidačním balíčku nyní budou zpracovány do legislativní podoby, sdělil na tiskové konferenci Fiala. „Samozřejmě bude probíhat připomínkové řízení, kde se jednotlivá připomínková místa, což jsou i odbory i zaměstnavatelé, budou moci vyjádřit.“

„Nejsme připraveni ustupovat tlaku, nejsme připraveni ustupovat v zásadních věcech. Jsme ale připraveni naslouchat argumentům tam, kde naše rozhodnutí obsahuje nějaké chyby nebo něco není domyšlené. Tam jsme připraveni se o tom bavit,“ ujasnil.

Tripartita jednala o konsolidačním balíčku (zdroj: ČT24)

Středula na tiskové konferenci argumentoval, že vyhlášení stávkové pohotovosti je legitimní právo odborů dát najevo, jakým způsobem nahlíží na současnou situaci. „Je to právo na shromažďování, na svobodu názoru,“ dodal. Další postup odbory budou podle něj zvažovat podle průběhu připomínkového řízení k připravovaným návrhům.

„Na straně odborů jsem neslyšel akceptaci toho, jak těžko na tom jsme,“ upozornil na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že naopak situaci zlehčují na rozdíl od zaměstnavatelů. „Za mimořádně nešťastný a nekompetentní“ označil postoj, podle kterého balíček opatření prý není protiinflační.

„Co mně vadí, tak jsme očekávali, že budeme přizváni k projednávání balíčku. Nestalo se tak. (…) Bylo nám slíbeno, že při tak zásadních věcech budeme jako sociální partneři přizváni,“ uvedl po jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák. Nicméně je rád, že se kabinet na něčem dohodl. „Že je konečně nějaký materiál a můžeme se o něčem bavit.“

„Od vlády očekáváme dodržení standardního legislativního procesu včetně řádného meziresortního připomínkového řízení a důkladného projednání našich připomínek. Na všech příslušných resortech by měla být neprodleně zahájena konstruktivní jednání se zaměstnavateli tak, aby došlo k jasnému vyhodnocení všech dopadů a praktických aspektů jednotlivých opatření,“ podotkl také Hanák.

Všichni si musí utáhnout opasky, soudí Dlouhý

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý uvedl, že stávkové pohotovosti nerozumí. Každý si podle něj musí utáhnout opasky. Zástupci firem a živnostníků v komoře sdružení oceňují snahu vlády snižovat schodky veřejných financí a zpomalit zadlužování státu, některé kroky z vládního balíku ale kritizovali.

Hospodářská komora má například výhrady k návrhu na zvýšení daně z příjmu právnických osob, která by měla od ledna 2024 vzrůst o dva procentní body, z devatenácti na jednadvacet procent.

Důvod pro vyhlášení stávkové pohotovosti nevidí ani prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Samozřejmě musíme na vládu všichni tlačit, aby plnila své sliby. Nemyslím si ale, že je to důvod pro vyhlášení stávky. To je velmi silná zbraň,“ míní.

Jeho svaz předloží vlastní návrhy. Na vládním návrhu je podle Prouzy vidět, že ho „dělali úředníci od stolu“ a nebyl se zainteresovanými stranami konzultován. Doufá, že kabinet přijde s podrobnějšími detaily navrhovaných opatření.

Záchrana před nárazem do zdi, či bezobsažná show?

„Vláda přinesla konsolidační balíček, který znamená zásadní příležitost zachránit českou ekonomiku před nárazem do zdi. Prostor pro stávku bych viděl mnohem spíš v situaci, kdy by vláda nic nedělala a kdy by nechala vlak České republiky směřovat na slepou kolej,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích ministr dopravy Martin Kupka. To, že odbory vyhlásily stávkovou pohotovost ještě před jednáním tripartity, podle něj naznačuje, že „nevnímají nebo nechtějí vnímat závažnost ekonomické situace“.

Podle Středuly ale odbory dávaly spolu se Svazem průmyslu a dopravy půl roku najevo, že chtějí o těchto tématech jednat v různých formátech. „V té věci se bohužel nic neodehrálo. Výsledek byl, že vláda ve čtvrtek předložila návrh… a hned v neděli pan premiér řekl, že na tom nebude nic měnit a nebude se s nikým bavit. To je důvod pro vyhlášení stávkové pohotovosti,“ odmítl ministrovu kritiku odborový předák.

Události, komentáře: Odbory vyhlásily kvůli vládním úsporám stávkovou pohotovost (zdroj: ČT24)

Předseda Hospodářské komory Dlouhý v reakci na jeho slova označil vyhlášení stávkové pohotovosti za pitomost. „O různých aspektech toho balíčku se jednalo na různých úrovních. My jsme to od začátku chapali tak, že tohle jsou v řadě případů politické záměry a že o konkrétních parametrech se bude jednat v rámci připomínkového řízení. Pokud bych vládě něco vytýkal, tak to, že nekonala rychleji,“ nechal se slyšet Dlouhý.

Opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO) označil čtvrteční představení úsporného balíčku za „tříhodinovou show, z níž jsme se dohromady nic nedozvěděli“. „Každá stávka je demokratickým prostředkem k vyjádření nesouhlasu s vládou. Za mě ta nespokojenost určitě je – vláda není schopná nic udělat s inflací, s cenami energií, které prostě zastropovala špatně,“ zkritizoval kabinet a připomněl, že Česko má jednu z nejhorších inflací v Evropě.

Fiala odmítl, že by vláda odboráře ignorovala

Vláda ve čtvrtek představila balík opatření, od nichž si slibuje, že na výdajích státu ušetří 62,4 miliardy korun a zároveň přinesou 31,7 miliardy korun na příjmech, celkem by se tedy měl deficit snížit o 94,1 miliardy korun a v dalším roce o 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody, zaměstnanci zase budou nově odvádět nemocenské pojištění.  Změny se dotknou také penzijního systému.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v Otázkách Václava Moravce odmítl, že by vláda odboráře ignorovala. Vede s nimi podle něj neustálý dialog. „Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit,“ podotkl.

Prohlásil však, že považuje úspory za nezbytné a ke změnám v balíku je ochoten přistoupit pouze tehdy, pokud by další jednání s odbory nebo opozicí odhalily evidentní nebo technickou chybu.