Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně

Události: Očkování proti RS virům (zdroj: ČT24)

Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.

„Lze se nechat očkovat i proti několika nemocem najednou, respektive proti dvěma. Třeba covid a chřipka nebo pneumokok a covid,“ sdělila primářka Kliniky infekčních onemocnění Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

Vakcíny proti těmto onemocněním řada velkých pojišťoven hradí nebo na ně alespoň přispívá. Záleží na věku a zdravotním stavu pacienta. Částečně by měly začít proplácet vakcíny proti RS virům.

„V době covidové, kdy jsme používali roušky a respirátory, tak jsme nebyli exponováni RS virům, v těch prvních dvou sezonách se prakticky nevyskytovaly. A kompenzačně tady v posledních dvou sezonách vidíme poměrně významný nárůst,“ okomentoval epidemiolog Roman Prymula.

Příspěvek dva tisíce korun

První účinná vakcína proti RS virům už v Česku je, lidé se jí budou moci nechat naočkovat od září. Výhodou je její účinnost, která dle odborníků přesahuje osmdesát procent. Nevýhodou je cena, ta činí pět tisíc korun.

„I přes tu zvýšenou částku na to budou pojišťovny přispívat. Veřejná zdravotní pojišťovna (VZP) od 1. září, další pojišťovny následně dle svých preventivních programů také,“ sdělil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Konkrétně u VZP budou mít klienti nad šedesát let nárok na příspěvek ve výši dvou tisíců korun. „Občan, kterému záleží na jeho zdravotním stavu, si ty tři tisíce připlatí. Je to očkování jednorázové, tudíž nás nečeká nějaká další vakcinace v průběhu tohoto roku,“ poznamenala místopředsedkyně správní rady VZP Michaela Matoušková (STAN).

RS virus způsobuje infekce dýchacích cest, často záněty průdušek. Nejčastěji se jím nakazí malé děti, nejvíc úmrtí je právě mezi seniory.

Na podzim by pak do Česka měly dorazit další vakcíny proti covidu upravené na nejnovější varianty viru. Resort zdravotnictví doufá, že o ně bude zájem. Likvidace prošlých vakcín totiž dle náměstka vyšla na stovky tisíc korun.