Objevují se řidiči v těžké opilosti. Policie startuje masivní silniční kontroly

Události: Objevují se řidiči v těžké opilosti, policie startuje kontroly (zdroj: ČT24)

Stoupá počet nehod, jejichž viníkem jsou řidiči s alkoholem nebo drogou v krvi. Po celém Česku proto startují masivní silniční kontroly. Policie v pátek zahájila akci v Královéhradeckém kraji. V terénu je na dvě stě policistů. Kontroly budou pokračovat i v dalších dnech.

Podle krajských policistů je situace alarmující. Letos už vyšetřovali víc než dva a půl tisíce dopravních nehod a u víc než sto padesáti řidičů zjistili alkohol. „Dáváme včas vědět, že na silnicích se pohybujeme a dáváme tím i řidičům vzkaz: buďte zodpovědní,“ sdělila mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

„Hlídky budou z taktických důvodů měnit svá stanoviště, kontroly budou provádět na všech typech komunikací, tedy i na dálnici D11,“ řekla mluvčí. Policisté se podle ní zaměří i na kontroly cyklistů.

Nehody pod vlivem alkoholu v roce 2019
Zdroj: ČT24

Řidič nadýchal 4,22 promile

Podle policistů je alarmující, že se v poslední době objevují řidiči, kteří usedli za volant v těžké opilosti. Například začátkem července policie zadržela na Trutnovsku řidiče, který nadýchal 4,22 promile. V úterý 14. července narazil ve Dvoře Králové do plotu řidič, který měl 3,08 promile alkoholu.

V polovině června v Trutnově řidič s 3,59 promile naboural dvě auta. V neděli 5. července pak řidič s 2,44 promile alkoholu v krvi v Hradci Králové prorazil autem zábradlí na malšovickém nadjezdu a spadl s ním na silnici hradeckého okruhu.

Případy z Hradeckého kraje odrážejí realitu v celé zemi. V Brně například řidič ve vysoké rychlosti havaroval v Husovickém tunelu. V krvi měl přes dvě promile alkoholu. Byl lehce zraněn. Opilá a zdrogovaná byla i řidička, která na začátku července v Praze narazila do policejního auta. Zatímco ona vyvázala s lehkým zraněním, jeden policista zemřel a další dva se zranili.

Opilí šoféři zaviní ročně kolem pěti tisíc nehod. Loni při nich zahynulo 53 lidí. Nejvíce, po osmi mrtvých, připadá na Jihomoravský a Olomoucký kraj. Počty opilých řidičů rostou i u běžných kontrol. Úprava bodového systému proto počítá se zpřísněním sankcí. U kategorie nad jedno promile jde o pokutu až 75 tisíc korun, šest bodů a zákaz řízení od 1 až do 10 let.

„Samozřejmě hrozba přísnějších sankcí zároveň plní jistou preventivní roli,“ říká ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Masivní policejní kontroly budou v Královéhradeckém kraji pokračovat celý víkend. Postupně se k nim budou přidávat i další kraje.