Skoro polovina Čechů považuje za problém s alkoholem tři nápoje denně. Hranice je ale níž

Události: Skoro polovina Čechů považuje za problém s alkoholem tři nápoje denně. Hranice je ale níž (zdroj: ČT24)

Za problematické pití označuje 44 procent lidí tři a více alkoholických nápojů denně, 37 procent lidí pak dva až tři. Podle odborníků je ale hranice nižší. U mužů průměrně dva nápoje denně a u žen jeden. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 1800 lidmi z letošního března, který prezentovala Národní linka pro odvykání.

Rizikově pije alkohol podle odborníků  více než 1,5 milionu Čechů, kolem 600 tisíc každý den. Roční spotřeba čistého lihu je v Česku více než 11 litrů na osobu. „Asi dvacet procent populace v riziku vypije 67 procent veškerého vypitého alkoholu,“ uvedl Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví.

Podle něj tvoří asi 28 procent populace abstinenti nebo umírnění konzumenti. S nižším rizikem užívá alkohol asi 53 procent Čechů, 12 procent je ve vyšším riziku a necelých sedm procent jsou problémoví konzumenti a mezi nimi i závislí na alkoholu, kteří běžné dávky překračují dvojnásobně a více.

V průzkumu byli lidé dotazováni také na to, jaké znají dopady alkoholu na zdraví. Téměř všichni si nadměrnou konzumaci spojili s cirhózou jater, nemocemi ledvin, demencí nebo kornatěním cév. Méně než tři čtvrtiny mělo povědomí o riziku neplodnosti, kolem dvou třetin o rakovině žaludku nebo tlustého střeva.

„Jen jedna třetina si spojuje nadměrné pití s rakovinou prsu, což se v poslední době má za zcela prokázanou souvislost,“ uvedl vedoucí České koalice proti tabáku, která provozuje Národní linku pro odvykání, Lukáš Kohoutek. S odvykáním pití alkoholu pomáhají také psychiatrické nemocnice nebo pacientská sdružení. Zdravotní problémy mohou mít i ti, kteří na alkoholu nejsou závislí.

Zhruba třetina Čechů navíc podle průzkumu toleruje jeden drink denně. To je taky množství, které odborníci považují jen za mírně rizikové: jedna sklenka u žen, dvě u mužů s tím, že nezáleží na tom, jestli je to pivo, víno nebo tvrdý alkohol. Odpovědní konzumenti alkoholu by si měli dát úplnou pauzu od pití alespoň dva dny v týdnu; cokoliv navíc už může škodit zdraví.

Nepít je normální, tvrdí nová kampaň

Podle odborníků nejde o to alkohol lidem zakazovat, ale spíš změnit společenské stereotypy. Tedy odbourat například představu, že je normální se pravidelně opíjet. Společnost je totiž paradoxně mnohem tolerantnější k lidem, kteří alkohol konzumují nadměrně, než k těm, kteří skleničku odmítnou. I proto vznikla na ministerstvu zdravotnictví a Úřadu vlády ve spolupráci s ČT kampaň Nepít je normální.

Série klipů má přimět lidi k zamyšlení, jak moc sami pijí. Kampaň upozorňuje na komplikace způsobené pitím v těhotenství a během kojení a také na zdravotní rizika jako cukrovka, rakovina prsu, slinivky či tlustého střeva. Tématem je i tolerance k pití alkoholu u dětí. První skleničku si v průměru dají ve dvanácti letech. Podle statistik ministerstva zdravotnictví pak v deváté třídě pije pravidelně alkohol každý pátý žák.

Přes tři tisíce opilých pacientů měsíčně

S následky způsobenými alkoholem se denně potýkají záchranáři. Do terénu vyjíždějí často kvůli problémům, které si lidé pitím zavinili sami. Ze statistik, které získala ČT přímo od záchranných služeb, vyplývá, že v celém Česku ošetří záchranáři takovýchto pacientů měsíčně v průměru víc než 3200. Nejvíce jich je ve Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji.

„Jedná se o jakýsi paradox: pacient si způsobil zdravotní problémy vědomě, požil větší množství návykové látky. A pak vyžaduje naši pomoc. Bohužel často jezdíme i k mladistvým, ale dá se říci, že tam velmi často patří skupina lidí bez domova,“ shrnula zhruba tři sta takových výjezdů měsíčně mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Výjezdy ZZS k intoxikovaným pacientům
Zdroj: ZZS

Ministerstvo zdravotnictví nyní na základě informací z terénu od záchranářů uvažuje například o tom, že pokud by došlo ke zjevnému zneužití záchranné služby, mohl by stát v budoucnu vyžadovat úhrada nákladů na výjezd. Zbytečných výjezdů je podle odhadů ministerstva až třicet procent. 

Resort také připravuje návrh zákona na regulaci reklamy na alkohol. V budoucnu by měl být nabízen jen jako produkt, bez přítomnosti lidí. Návrh má být hotový do konce roku. Poslanci teď projednávají také daňový balíček, jehož součástí je vyšší zdanění tvrdého alkoholu.

Kritici ale vládě vyčítají, že příští rok má jít na prevenci závislostí o třicet milionů korun méně. A taky nízkou cenu alkoholu.