Nepovedlo se mi vysvětlit, že dálnice stavíme. Řidiči naši práci uvidí, říká ministr dopravy

Ministr dopravy Dan Ťok hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo dopravy rozestavělo spoustu kilometrů dálnic. Je tady spousta práce, kterou řidiči uvidí poté, co se ty dálnice dostaví,“ tvrdí ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). To, že se v roce 2018 podařilo otevřít jen necelé 4 km dálnice, zdůvodňuje tím, že se v předchozích letech nezahajovaly nové stavby. Jeho resort musí podle něj svou činnost lépe prezentovat veřejnosti, uvedl v pořadu Interview ČT24.

„Nepovedlo se mi vysvětlit zejména médiím, že se staví, přestože se staví. Vy máte obvyklý vtípek o tom, co to je za ministra, když otevře jenom čtyři kilometry dálnic. Je to virtuální realita,“ komentuje ministr dopravy tempo, jakým rostou české dálnice.

„Můžete otevřít nějaký úsek dálnice jenom tehdy, když ho někdo někdy začal. A jestli se tady začínalo se stavbami naposledy v roce 2010 a poté až v roce 2015, tak každému, kdo má všech pět pohromadě, je jasné, že nemůžete otevírat desítky kilometrů nových dálnic,“ pokračuje.

V roce 2018 se v Česku podařilo otevřít pouze jeden dálniční úsek. Byly to necelé čtyři kilometry dálnice D7 od průmyslové zóny Triangle k Postoloprtům. Není to tolik, kolik silničáři původně plánovali, a stejně tak se nepodařilo zahájit všechny připravované stavby.

„To není ministerstvo dopravy, které píše zákony, podle kterých se staví. Ten, kdo píše ty zákony, je víc ministerstvo pro místní rozvoj a dalších sedm osm ministerstev. A je to asi 150 zákonů, které se musí měnit, když se mění stavební zákon. Takže to jsou věci, které házet na jednoho ministra je značně nefér,“ brání se Dan Ťok.

„Jsem přesvědčen, že přes ty podmínky, které máme, tak ministerstvo dopravy, potažmo Ředitelství silnic a dálnic, rozestavělo spoustu kilometrů dálnic. Je tady spousta práce, kterou řidiči uvidí poté, co se ty dálnice dostaví,“ tvrdí ministr dopravy. 

Politická odpovědnost je věc, které nerozumím, říká ministr

Kvůli problémům kolem výstavby a úklidu dálnic čelil ministr v poslední době ze strany opozice i vládní ČSSD kritice i výzvám k rezignaci. Podle některých hlasů by měl Ťok vyvodit „politickou odpovědnost“.

Ten to však odmítá. „Politická odpovědnost je věc, které já úplně nerozumím. Chce volič a občan, aby se situace vyřešila, aby se dálnice postavila, aby věci fungovaly, anebo chce hlavu někoho, aby se tam mohl zmáchat někdo další?“ uvedl v Interview ČT24.

„Jestli mě někdo bude odvolávat a kdy, tyto spekulace já přenechám tisku,“ doplnil k tomu. Na otázku, zda nabídl premiérovi Andreji Babišovi (ANO) svou rezignaci, odmítl odpovědět.