Nemocnice neomezí akutní péči kvůli vypovězeným přesčasům. Některé zkrátí provoz ambulancí a zruší plánované operace

Nemocnice, které oslovily Česká televize a ČTK, od prosince neomezí akutní péči, někde zruší plánované operace a vyšetření, případně zkrátí pracovní dobu ambulancí. Část lékařů od začátku příštího měsíce vypověděla přesčasy, chtějí tak podpořit požadavky na změny zákoníku práce a zvýšení základní mzdy či platu. V celé zemi podle údajů České lékařské komory (ČLK) vypovědělo přesčasy přes šest tisíc lékařů.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze vypovědělo přesčasy přes tři stovky lékařů z více než dvanácti set. „Plán samozřejmě máme, rozpis služeb už je připravený. Máme různé varianty, někde bude směnný provoz, někde omezený provoz ambulancí nebo operačních sálů. Náš odhad je, že provoz bude omezený asi o dvacet procent,“ řekla České televizi za nemocnici Regina Rothová.

„V tuto chvíli můžeme uvést, že jsme již odložili neakutní ambulantní péči a dlouhodobě plánované výkony tak, abychom byli schopni zajistit urgentní neodkladnou péči,“ sdělil mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. V případě, že některý ze sloužících lékařů onemocní, může se ale podle něj situace ještě zkomplikovat. Největší problémy čeká nemocnice podle Sulka na oddělení interny, pediatrie, dětské chirurgie a na pracovišti rentgenu, kde může být omezena i akutní péče.

Naopak ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nebo IKEMu ale i plánovaná péče zůstane většinou zachovaná. „Většina klinik zajistí beze změn i elektivní péči. Omezení je možné čekat jen u chirurgických oborů, počty a spektrum v tuto chvíli nelze přesně určit, protože to bude záležet na objemu akutní péče,“ řekla mluvčí Markéta Šenkýřová.

Někde vypověděla přesčasy víc než polovina lékařů

Ve Středočeském kraji, v nemocnici v Mladé Boleslavi a v Kolíně, dalo výpověď z přesčasů skoro čtyřicet procent ze všech sloužících lékařů. „Předpokládáme, že plánovaná péče může být omezena na dvacet procent. Péče neodkladná bude bez změn,“ řekl ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Na Vysočině v Nemocnici Jihlava se k protestu připojila víc než polovina lékařů. „Do stávky se zapojilo celé anesteziologicko-resuscitační oddělení. Má to tak dopady na všechna oddělení nemocnice,“ řekla mluvčí Monika Zachrlová. Dodala, že od prosince jsou omezené plánované výkony a operativa. Onkologických pacientů se situace nedotkne.

„V tuto chvíli mohu za naše jihočeské nemocnice sdělit, že neodkladná péče bude zajištěna, zajistíme rovněž chod všech lůžkových oddělení. K omezení může dojit v určité míře u některých plánovaných zákroků, v ambulantní péči a v odborných poradnách. V každé jihočeské nemocnici je situace jiná a budou nastavena taková opatření, aby omezení byla skutečně jen minimální,“ řekla mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. 

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně podaly výpověď z přesčasů dvě třetiny lékařů. „U méně závažných případů, které končí například na urgentním příjmu, je nutno počítat s delšími čekacími dobami,“ řekl předseda představenstva Jan Hrdý. Nemocnice se podle něj pokusí v maximální možné míře zajistit také plánovanou péči. Čekací doby na operace jsou po covidu stále dlouhé. „Jak to bude přísun akutních pacientů dovolovat, chceme ji zabezpečit v maximální možné míře. Prioritu bude mít onkologická operativa,“ řekl Hrdý. Dvě třetiny lékařů vypověděly přesčasy i v Uherskohradišťské nemocnici, v Kroměřížské asi patnáct procent a ve Vsetínské třicet procent. 

Nemocnice ve Zlínském kraji se podle ředitelů pokusí i přes omezení zvládnout co nejvíce plánovaných operací, pacienty budou o situaci informovat.

V jihomoravské Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně odmítá od prosince sloužit přesčasy přes třicet procent lékařů. „Největší podíl je na největších klinikách. Pro stanovení služeb na měsíc prosinec jsme preferovali zajištění lůžkové a právě akutní péče, která tak bude zajištěna. Je možné, že dojde k omezení elektivní péče, míra tohoto omezení však také záleží na dalších faktorech,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Třetina lékařů odmítla pohotovosti i ve FN Brno. „Odmítají sloužit lékaři napříč všemi odděleními nemocnice,“ řekla vedoucí Oddělení komunikace Lenka Martinková. 

Krajská Nemocnice Znojmo měla do minulého týdne uzavřenou dohodu na přesčasovou práci se 175 lékaři z celkových 203. „V tuto chvíli evidujeme dvaačtyřicet procent podaných výpovědí. Nejvíce na chirurgickém oddělení, následně na ARO a pak na interním oddělení. Máme ale také pracoviště, kde neevidujeme žádnou výpověď. Nemocnice plně zajistí akutní péči,“ sdělila mluvčí Petra Veselá.

Zhruba čtyři stovky z devíti set lékařů odmítly sloužit přesčasy ve FN Hradec Králové. „Převedli jsme některá pracoviště od 1. prosince 2023 do směnného provozu, aby byla v plném rozsahu zajištěna pro pacienty akutní, centrová a onkologická péče. Převedení do směnného provozu také současně zmírňuje dopad vypovězení práce přesčas ze strany lékařů do oblasti neakutní péče, ve které od prosince dojde k omezení části plánovaných operací a vyšetření,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Třetina lékařů vypověděla přesčasy ve FN Ostrava. „Co se týká plánovaných a odložitelných operací a vyšetření, u části pacientů dojde k posunutí termínu. Onkologická a neodkladná péče bude zajištěna v plném rozsahu,“ ujistila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Ve FN Olomouc je nejvíc postižené novorozenecké oddělení na Gynekologicko-porodnické klinice, tam podadalo výpověď z přesčasů přes osmdesát procent lékařů. „Na tomto oddělení ovšem k omezení nedojde, lékaři pracují na směnách,“ poznamenal mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Karlovarská krajská nemocnice provozující zařízení v Karlových Varech a Chebu, eviduje výpovědi přesčasů asi od třicítky lékařů z více než tří set. „Akutní péče poběží, plánované výkony nerušíme. Jediné omezení, která nastane, bude v době vánočních svátků, kdy se zavře lůžková část dětského oddělení,“ řekla mluvčí Markéta Singerová.

S výpadky v poskytované péči nepočítá ani Krajská nemocnice Liberec, všechny operace plánované na prosinec jsou zajištěny. „Nezasáhne to žádnou péči. Problémy na oddělení ORL budeme pokrývat službami v jablonecké nebo liberecké nemocnici společnými silami,“ řekl manažer nemocnice Václav Řičář.

Oslovené soukromé nemocnice budou fungovat bez omezení

Například v soukromé Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze nebo v Masarykově nemocnici v Rakovníku podle informací České televize přesčasy nevypověděl žádný lékař, pouze jednotlivci pak v Nemocnici Roudnice nad Labem nebo v Mulačově nemocnici Plzeň. Provoz tam tak zůstane v prosinci zachován bez omezení.

V Nemocnici Sokolov vypověděl přesčasy pouze jediný lékař ze sto osmdesáti, ani tato výpověď ale nemusí být definitivní. „Chod nemocnice to neovlivní vůbec, naopak jsme připraveni vykrývat výpadek krajské nemocnice,“ řekl mluvčí Penta Hospitals Vladislav Podracký. 

Nemocnice společnosti Agel se odmítly k věci vyjádřit.

Podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory přesčasy v celé České republice vypovědělo šest tisíc lékařů z třinácti tisíc, kteří v nemocnicích slouží. Podle statistik jich celkem v nemocnicích pracuje asi dvaadvacet tisíc. Protestující žádají úpravy zákoníku práce ohledně maximálního počtu přesčasů a čtyřiadvacetihodinových služeb, na kterých už podle nich panuje s ministerstvy práce a zdravotnictví shoda, a zvýšení základní mzdy bez přesčasů na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy. V úterý odbory a zástupci ČLK odmítli nabídku ministerstva, která by zvýšila tarify ve státních nemocnicích o pět procent. Nedotkne se podle nich všech lékařů. Znovu se sejdou v pondělí odpoledne.