Některé střední školy dodaly špatné pořadí uchazečů. Cermat hledá řešení

Některé střední školy dodaly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, informoval ředitel organizace Miroslav Krejčí. Udělat nové počítačové seřazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení uchazečů trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu čtyři dny na kontrolu, uvedl Krejčí. Výsledky přijímacího řízení se mají zveřejnit ve středu 15. května v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole. Podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové se jedná o drobné chyby, které se Cermat snaží opravit.

„Žádné důsledky to mít pro žáky nebude a nebude nutné, aby někdo podával odvolání,“ upozornil v 90' ČT24 Krejčí. Nejčastější chybou podle něj bylo, že školy nebo ředitelé zapomněli některým žákům započítat body například z olympiády nebo za prospěch a tito studenti pak měli méně bodů než ve skutečnosti získali. Případně školy zaměnily počet bodů u uchazečů se stejným příjmením.

Jednotné přijímací zkoušky se konaly v dubnu. Podle posledních dat zveřejněných ministerstvem školství se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157 tisíc lidí, z toho do denní formy studia téměř 152 tisíc. Výsledky přijímacího řízení se mají uchazeči dozvědět ve středu.

„Jedná se zhruba o deset škol, na většině je to chyba u dvou nebo čtyřech uchazečů. Je to věc, kterou jsme avizovali, že s ní počítáme,“ podotkl Krejčí.

90 ČT24: Komplikace v přijímacích zkouškách (zdroj: ČT24)

Cermat již uchazeče rozdělil minulý čtvrtek, v pátek ale výsledky stáhl a rozřazení uchazečů udělal znovu, informoval Deník N. Důvodem byly podle serveru chyby některých škol. „Několik desítek ředitelů špatně stanovilo pořadí uchazečů. Šest ředitelů udělalo fatální chybu, kdy nastavili více než tisíci uchazečů, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ti všichni pak nebyli přiděleni na školu, kam mohli být přijati,“ sdělil v pátek Deníku N Krejčí.

O víkendu pak Radiožurnálu řekl, že se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes devadesát procent uchazečů. Jednalo se podle něj o uchazeče v denním studiu bez uchazečů o víceletá gymnázia. Na šestiletá gymnázia se hlásí asi 7800 dětí, na ta osmiletá asi 19 500 žáků.