Nejtragičtější povodně od roku 2013. Zemřeli i vodáci, kteří se topili ve Velké nad Veličkou a Hovězí

UDÁLOSTI: Tragicky skončil boj o život dalších dvou vodáků, kteří tonuli v rozvodněných řekách (zdroj: ČT24)

V noci na úterý zemřeli další dva lidé, kteří se v minulých dnech topili na rozvodněných řekách. V brněnské nemocnici U svaté Anny zemřel vodák, který se topil v pátek pod jezem ve Velké nad Veličkou, ve vsetínské nemocnice vodák, který se v pondělí topil pod jezem v Hovězí. Již v pondělí zemřel další muž, který se plavil v kánoi s ním. Počet obětí červnových povodní tak už stoupl nejméně na osm, další dvě ženy jsou nezvěstné.

Muž středního věku se na říčku Veličku vydal spolu s mladší společnicí v pátek odpoledne, když Velička vystoupala na první povodňový stupeň. Na jezu se jejich loď převrátila.

Žena byla pod hladinou pouze krátce. „Mladá žena byla podchlazená, ošetřili jsme ji a k další péči převezli do hodonínské nemocnice. Muž středního věku byl pod hladinou déle, asi půl hodiny jsme ho resuscitovali. Podařilo se nám obnovit jeho životní funkce. V kritickém stavu jsme ho letecky transportovali do nemocnice u svaté Anny v Brně,“ uvedla v pátek mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Muž byl na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde v noci na úterý zemřel. Je jedinou obětí víkendových povodní v kraji.

Hladina Veličky se zvedla kvůli vydatným dešťům v uplynulém týdnu, v noci na neděli vystoupala ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici až na třetí povodňový stupeň. Hasiči její okolí monitorovali, řeka ale žádné škody nezpůsobila. Na normální úroveň se hladina vrátila ještě v neděli. 

I druhý vodák, který se topil ve Vsetínské Bečvě v Hovězí, zemřel

Zemřel také druhý z vodáků, kteří se v pondělí odpoledne po převrhnutí kánoe topili ve Vsetínské Bečvě pod splavem v Hovězí na Vsetínsku, zemřel. V řece teče po vydatných deštích více vody než obvykle.

„Muž byl přijatý na ARO Vsetínské nemocnice v kritickém stavu. I přes veškerou snahu lékařů a ošetřovatelského personálu nad ránem zemřel,“ uvedl mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. S ohledem na rodinu zemřelého nebude nemocnice k případu poskytovat další informace. Druhý muž z posádky kánoe zemřel již v pondělí u řeky. Vylovili ho až dva a půl kilometru od jezu.

Tři muži a jedna žena ve středním věku se na Vsetínskou Bečvu vydali v pondělí na dvou kánoích. „Když připluli krátce po 16:30 k jezu v Hovězí, vyhodnotili, že bude bezpečnější jez obejít. Kánoe přenesli po břehu a nastoupili na ně až pod jezem. Dva muži se po nasednutí vrátili s kánoí kousek blíž k jezu. Když se přiblížili, proud je vtáhl, do kánoe se jim nabrala voda, převrátili se a začali se topit,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.  

Letošní záplavy jsou nejtragičtější od roku 2013

Rozvodněné toky si ve Zlínském kraji vyžádaly i další dva lidské životy. V potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu třiašedesátiletý muž. Okolnosti jeho úmrtí policisté vyšetřují. V neděli se utopila starší žena v Zubří na Vsetínsku, podle policie ale zřejmě skokem do rozvodněného Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.

V neděli 7. června zemřela v Šumvaldu na Olomoucku žena, další se dosud pohřešuje, o týden později našli po bouřce v kaluži vody v Kojicích na Pardubicku utonulého muže. V sobotu zemřel v rozvodněné řece Osoblaha na Bruntálsku muž, ženské tělo, jež svědci ve vodě také zahlédli, se zatím nenašlo. V neděli zemřela dívka z nafukovacího člunu, který se převrátil na rozvodněné Morávce na Frýdecko-Místecku.

S nejméně osmi potvrzenými oběťmi a dalšími pohřešovanými lidmi jsou letošní povodně nejhorší od roku 2013. Tehdejší rozsáhlé záplavy, které postihly část Čech, si vyžádaly patnáct lidských životů. Stejně tragické byly záplavy na Moravě v roce 2009.

„Na to, že to je jenom pár dní a velká voda se prohnala jenom na málo místech České republiky, tak těch úmrtí je hodně a hodně se z toho vypíchnou vodáci,“ poukázala mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. Upozornila, že oběti z převržených lodí letos více vyniknou také zřejmě kvůli tomu, že se nashromáždily do tří dnů.

Sbírka na nejhůře zasažené rodiny

Zatímco počet obětí stále roste, hladiny řek klesají. Už pouze tři jsou na prvním povodňovém stupni, ostatní se vrátily do normálu. První stupeň je ještě na Loučné v Dašicích, Malši v Roudném a na Ropičance v Řece. Hladina Malše, kterou ovlivňuje odtok z římovské přehrady, zůstává celý den zhruba stabilní. Hladiny ostatních dvou rozvodněných řek pozvolna klesají.

Ve vyplavených obcích zatím pokračuje úklid. V Heřmanově Městci vyhlásila radnice sbírku pro nejhůře postižené obyvatele. „Máme tady příběhy několika rodin, které jsou dnes na holé zdi a tričko a trenýrky,“ poznamenal starosta Josef Kozel (Živé město HM). Velká voda poškodila také městecký zámek, kde je domov pro seniory.