Hladiny řek opět stoupaly. Při sjíždění Morávky se převrhl raft s vodáky, zemřelo dítě

Události: Hladiny řek znovu stouply. V Morávce se převrátil raft, zemřelo dítě (zdroj: ČT24)

Vytrvalý a vydatný déšť dál zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali upozornění před extrémním stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několika místech vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Před 23:00 platil stav ohrožení na dvou stanicích a hladiny tam už nestoupaly. Na východě republiky má ovšem pršet i v dalších hodinách. Po převrhnutí raftu na rozvodněné Morávce zemřelo ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli dítě.

On-line přenos
Intenzivní deště rozvodnily řeky
23:14

Vážení čtenáři, on-line reportáž pro tuto chvíli končí, děkujeme na pozornost.

22:27

Stav ohrožení platí v Pardubickém kraji na dvou místech - na Chrudimce v pardubické části Nemošice a na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku.

21:01

Situace v Libereckém kraji se v podvečer uklidnila, na většině míst přestalo pršet a řeky pomalu klesají. Většina toků na Frýdlantsku se už vrátila do normálu, stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové.

Při sjíždění řeky Morávky se v neděli odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft s jedním dospělým a dvěma dětmi. Jedno dítě v kritickém stavu převezli záchranáři po hodinové resuscitaci vrtulníkem do nemocnice. Podle mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petry Petlachové dítě školního věku zraněním podlehlo.

Nejde o první oběť v souvislosti s rozvodněnými toky. V sobotu v Moravskoslezském kraji z řeky Osoblahy ve Vysoké vytáhli tělo mrtvého muže, po další nezvěstné ženě hasiči ve spolupráci s policií zatím neúspěšně pátrali.

Rozvodněná Novohradka v Luži
Zdroj: David Taneček/ČTK

Na Chrudimsku a Pardubicku dál platí extrémní nebezpečí

V Pardubickém kraji se z koryta opět vylila řeka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, hranici třetího stupně překročila už ráno. Později hladina klesla, naopak v podvečer na nejvyšší stupeň vystoupala Chrudimka v pardubické městské části Nemošice a později i Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku. Podle hasičů ale nebylo nutné nikoho evakuovat. 

Po intenzivních deštích v okrese se znovu dostala z Podolského potoka voda i do skladu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Na rozdíl od minulého týdne ale ropné látky tentokrát ze skladu podle jeho zástupců neunikly.

Řeky na Ostravsku jsou nasycené, déšť jejich hladinu rychle zvedne

Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji během noci a dopoledne opět stouply. Druhý stupeň v neděli ráno platil na Lubině ve Vlčovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Stonávce v Hradišti, Odře v Koblově a Jičínce v Novém Jičíně.

Na 17 místech hladiny řek vystoupaly na úroveň prvního stupně. Jde například o Odru ve Svinově a v Bohumíně, Stonávku v Hradišti nebo Olši v Dětmarovicích. Podle předpovědi počasí má v regionu zejména večer a v noci pršet. Neintenzivnější srážky se očekávají na Ostravsku, zvednout by tak mohly hladinu Odry.

„Zatím je vše v korytech, nechci předjímat žádné evakuace, ale v těchto situacích je třeba být bdělý,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). „Není třeba propadat panice,“ doplnil, hasiči podle něj mají situaci pod kontrolou.

V Lubině na Novojičínsku se kvůli dešti sesunul svah
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

V Lubině na Novojičínsku se vinou deště sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, čtyři lidé museli opustit své domovy. „Podmáčená půda měla za následek sesuv části svahu o velikosti přibližně 20 na 15 metrů, na kterém rostly vzrostlé stromy,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Stromy a větve, které napadaly do elektrického vedení, přerušily dodávku proudu do devíti domů. „Oprava přímo na místě není možná, svah se stále hýbe a hasiči tam nikoho nepustí. Naši technici se proto snaží obnovit dodávku proudu z druhé strany,“ uvedl regionální mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Na Frýdlantsku mají to nejhorší za sebou

Stav ohrožení stále platí i na Smědé na Frýdlantsku, Řasnice ve Frýdlantu už klesla na druhý stupeň. Nejhorší je situace v oblasti Višňové, kde voda zaplavila louky a pod vodou jsou i některé komunikace směrem do Předlánců. Neprůjezdná je i silnice směrem na Černousy. Nikoho ale nebylo nutné evakuovat, lidé zůstávají doma, řekl starosta Višňové Tomáš Cýrus (Pro naši obec).

„To nejhorší máme za sebou,“ řekl hejtman Libereckého kraje Matin Půta (SLK). Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) se škody týkají především vytopených sklepů a půjde o statisíce korun. Horší situace bude ale ve Višnové a Raspenavě, kde budou škody za miliony korun.

Rozvodněná Novohradka v Luži
Zdroj: David Taneček/ČTK

Na Frýdlantsku byl v souvislosti s povodněmi také problém s dodávkami pitné vody. Úpravna vody v Bílém Potoce byla od pátku odstavená kvůli nečistotám v potrubí, od neděle ale opět funguje. „Mohli jsme odvolat krizové zásobování pitnou vodou, vykazuje sice optické nedostatky, ale je nezávadná,“ řekl Ramzer. Do té doby obce v okolí zásobovala vodárenská společnost zásobou z vodojemů, které však mají omezenou kapacitu. 

V Hejnicích situaci také komplikují výpadky mobilního signálu. Zasahující jednotky na Frýdlantsku zaměstnává i povodňová turistika. „Lidé se jeli podívat, jak vypadá povodeň. Není to fér vůči lidem postiženým povodní, není to fér vůči složkám Integrovaného záchranného systému, kdy ti lidé překážejí,“ popsal Ramzer. Neukázněné osoby tak podle něj museli z postižené oblasti vykázat.

V Luži na Chrudimsku si zase hasiči stěžovali na lidi, kteří chtěli využít rozvodněné Novohradky ke sjíždění řeky. Upozorňují, že taková aktivita je velmi nebezpečná, jedna loď uvízla pod mostem. 

Řeka Velička na Hodonínsku klesá

Třetího povodňového stupně, který značí ohrožení, dosáhla v noci i řeka  Velička na Hodonínsku ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici. Hladina ale klesla na první stupeň, kterého dosáhly i další řeky. V postižených místech zasahovalo 14 jednotek hasičů.   

Třetího stupně dosáhla také říčka Bystřička nad nádrží na Vsetínsku, později ale klesla na druhý stupeň, který platí nadále i pod nádrží. První stupeň povodňové aktivity platil na pěti vodních tocích ve Zlínském kraji. Nadále platí výstraha před vydatným deštěm a je vyhlášena povodňová bdělost. Na Vsetínsku má pak výstraha meteorologů vysokou prioritu.

Hladiny toků se zvýšily i na Jesenicku, kde v noci opět vydatně pršelo

V Olomouckém kraji nadále platí výstraha před vydatným deštěm a je vyhlášena povodňová bdělost. V severní části kraje, kde se hladiny vodních toků zvyšovaly i v sobotu, má výstraha meteorologů vysokou prioritu.

V noci kvůli dešti stouply hladiny některých vodních toků na Jesenicku a Přerovsku. Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, platil ráno na Černém potoce v obci Velká Kraš a na Vidnavce ve Vidnavě na Jesenicku. Voda tam už ale klesla na první stupeň.

Na Přerovsku byl od rána první stupeň na řece Bečvě v Teplicích a v Dluhonicích u Přerova. V Teplicích se odpoledne Bečva dostala na hranici druhého stupně, kolem které kolísá. Aktuálně tam platí první stupeň. 

V Hradeckém kraji druhý stupeň překonala řeka Orlice

Také v Královéhradeckém kraji v noci některé řeky stouply, odpoledne ale rozvodněné toky buď klesaly, nebo stagnovaly. Vody mírně přibývá jen v řece Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

První povodňový stupeň zůstává na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí a také na Cidlině v Novém Bydžově. K normálu se odpoledne vrátily výše položené toky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou a Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku.

Deště rozvodnily toky také na jihu Čech. Řeka Černá v Ličově na Českokrumlovsku, Malše v Pořešíně ve stejném okrese a Černovický potok v Tučapech na Táborsku vystoupaly během dne na druhý povodňový stupeň. Prvního stupně dosáhly Malše v Kaplici a Roudném a Svinenský potok v Trhových Svinech. Jihočeští hasiči měli v souvislosti s deštěm desítky zásahů. Odstraňovali hlavně popadané stromy a odčerpávali vodu.

Déšť pomohl s půdním suchem, podzemní vody je ale stále nedostatek

Podle náměstka ředitele pro hydrologii ČHMÚ Jana Daňhelky je půda díky častým dešťům i z května nasycená, není proto schopná přijímat další vodu. „Naopak v předchozích suchých letech jsme měli srážky, které dosahovaly až 100 milimetrů, ale jak dopadaly do suché půdy, vyvolaly jen minimální odtok,“ řekl.

Srážky pomohly také stavu podzemních vod, množství vody v podzemních zásobárnách je ale stále výrazně pod normálem. „I na východě Čech, na Královéhradecku, v západních Čechách stále zůstávají podzemní vody na suchu,“ uvedl Daňhelka.