SLEDUJEME: Silný déšť rozvodnil řeky. V Osoblaze se utopil člověk, další osoba se pohřešuje

Události ČT: Déšť opět zvedal hladiny řek, zejména na severovýchodě Čech (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť opět zvedl v Česku hladiny řek, zejména na severovýchodě Čech a na Jesenicku. Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček ve vysílání ČT24 potvrdil první oběť velké vody: záchranáři vytáhli z rozvodněné Osoblahy na Bruntálsku jednoho utonulého, další osoba se pohřešuje. Extrémní riziko záplav nově hrozí v oblasti Veselí nad Moravou, dál platí i v Libereckém kraji. Na Chrudimsku a Jesenicku tak vysoké nebezpečí pominulo.

On-line přenos
Intenzivní deště rozvodnily řeky
23:14

Vážení čtenáři, on-line reportáž pro tuto chvíli končí, děkujeme na pozornost.

22:27

Stav ohrožení platí v Pardubickém kraji na dvou místech - na Chrudimce v pardubické části Nemošice a na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku.

21:01

Situace v Libereckém kraji se v podvečer uklidnila, na většině míst přestalo pršet a řeky pomalu klesají. Většina toků na Frýdlantsku se už vrátila do normálu, stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové.

„Bohužel jsme zaznamenali prvního utonulého v řece Osoblaze v oblasti Petrovic a Janova. Máme také další pohřešovanou osobu, která byla společně s utonulým,“ uvedl ve vysílání ČT24 ředitel HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček.

Osoblaha ústí do Polska, čeští záchranáři jsou proto v kontaktu se svými polskými kolegy. „Je totiž možné, že pohřešovaná osoba se už vlivem silného toku dostala až do Polska,“ dodal Vlček. Pátrání bylo zatím ukončeno, pokračovat bude v neděli ráno.

Podle policejní mluvčí Soni Štětínské se policisté okolo 17:00 dozvěděli, že v řece Osoblaze bylo níže po proudu od Petrovic spatřeno lidské tělo. „Konkrétně to bylo v oblasti Arnultovic, Jindřichova a Janova na Bruntálsku. Tělo bylo následně vytaženo na břeh. Jednalo se o muže, bez známek života. V toku bylo spatřeno také další tělo, podle předběžných informací ženské. Dosud nebylo nalezeno,“ dodala Štětínská.

„Vím jen, že se našlo tělo. Zjistilo se, že jde o obyvatele Petrovic. Víc nevíme, událost řeší policie,“ řekla starostka Petrovic Radka Drgáčová. 

Povodí Odry má měřicí stanici na řece Osoblaze přímo v Osoblaze. Podle dat z ní řeka vystoupala v 19:00 na úroveň prvního stupně povodňové aktivity, vzápětí ale hladina začala klesat.

Dál bude vydatně pršet v Beskydech a Jeseníkách

Krátce před sobotní devátou hodinou večer Český hydrometeorologický ústav varoval před extrémním rizikem velké vody v oblasti Veselí nad Moravou, naopak na Chrudimsku a Jesenicku se nebezpečí záplav, které bylo během dne podle meteorologů extrémní, zmírnilo.

Vydatně pršet má na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku podle meteorologů i v dalších dnech. Například v Beskydech a Jeseníkách do pondělí může spadnout kolem 90 milimetrů srážek za 48 hodin.

„Zároveň se na severovýchodě území může během nedělního odpoledne a večera ojediněle vyskytnout silná bouřka s krátkodobým úhrnem kolem 30 milimetrů,“ doplnili meteorologové. Na Českomoravské vrchovině očekávají ojediněle až 60 milimetrů srážek.

Výstraha před nebezpečím povodní k sobotní 23. hodině
Zdroj: ČHMÚ

Kvůli neustávajícímu dešti a již nasyceným korytům řek meteorologové předpokládají u toků, které odvodňují Jizerské hory, vzestup hladin na druhý, místy i třetí stupeň povodňové aktivity. Druhého stupně mohou dosáhnout i řeky odvodňující Krkonoše, sever Českomoravské vrchoviny, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy.

V Jihomoravském kraji překročila pozdě večer hranici třetího povodňového stupně Velička ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici. Ve Zlínském kraji se dostala na třetí stupeň Bystřička nad stejnojmennou nádrží. 

V Libereckém kraji večer stav ohrožení pominul, Smědá na Frýdlantsku se vrátila na druhý povodňový stupeň. Na Chrudimsku dosáhla stavu ohrožení říčka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, i její hladina ale během večera poklesla na druhý stupeň povodňové aktivity.

V Moravskoslezském kraji hladiny řek po předchozích silných deštích klesly, na čtyřech místech v podvečer platil první stupeň povodňové aktivity. Očekávané srážky v Beskydech a Jeseníkách mohou situaci ale zhoršit.

Traktor s vlekem projíždí na zaplavené cestě ve Višňové
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Nejhorší situace byla v sobotu na Frýdlantsku

Situace na Frýdlantsku se večer zklidnila, přestalo pršet, hladiny potoků a řek dál klesají. Stav ohrožení už platí jen na Smědé ve Višňové a Předláncích, zaplavené tam zůstávají některé komunikace. Jen první povodňový stupeň platí na Řasnici ve Frýdlantu, na Jeřici v Mníšku a Chrastavě na Liberecku, Lužické Nise v Liberci, Jizeře v Železném Brodu a Kamenici v Plavech.

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Stanice v Bílém Potoku naměřila dokonce téměř 153 litrů na metr. Odpoledne ale déšť ustal, stav nebezpečí tam proto Liberecký kraj nevyhlásil.

„Hasiči a obce jsou schopny situaci v tuto chvíli zvládnout prostředky, které mají k dispozici,“ řekl po jednání krizového štábu hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Doufá, že noční déšť už nebude tak silný, jak meteorologové předpovídali, a hladiny potoků a řek budou dál klesat. 

Ve Frýdlantu se vzedmula řeka Smědá
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Na Frýdlantsku nešla elektřina, problém je i s dodávkami pitné vody

Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu nefungovala elektřina, bez proudu zůstalo asi 1200 odběrných míst, další tři stovky domácností zůstaly kvůli další poruše bez proudu v oblasti Mníšku, Fojtky a Krásné Studánky na Liberecku. Po 14. hodině energetici poruchy odstranili.

Kvůli záplavám museli také už v pátek odstavit nedávno zrekonstruovanou úpravnu pitné vody v Bílém Potoce. „Problém je, že voda je neupravitelná, takže budu muset ještě zajištovat krizové zásobování pitnou vodou Raspenavy, Hejnic a Nového Města pod Smrkem,“ uvedl starosta Frýdlantu.

Deště v sobotu rozvodnily řeku Smědá v Hejnicích
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podle ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti Petra Olyšara ucpaly nečistoty potrubí, kterým se do úpravny odebírá surová voda, ze které pak vyrábí vodu pitnou. „Úpravna stojí, nemůže vyrábět a nevíme, kdy bude moci vyrábět. Pouze spotřebováváme naakumulovanou vodu ve vodojemech,“ uvedl Olyšar. Do oprav se podle něj pracovníci vodárenské společnosti budou moci pustit až po opadnutí vody.

V Hejnicích zase pociťovali problémy s výpadkem mobilních sítí.