Ve Vsetínské Bečvě se utopil vodák, druhý je ve vážném stavu. Rozvodněné hladiny ale klesají

UDÁLOSTI: Pokračuje odklízení škod po záplavách (zdroj: ČT24)

Regionální záplavy, které postihly Česko, mají další oběť. Zemřel jeden ze dvou vodáků, kteří se převrátili na Vsetínské Bečvě pod splavem v Hovězí. Druhý je ve vážném stavu. Situace na tuzemských řekách se přitom uklidňuje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň již neplatí na žádném místě, druhý stupeň zůstává pouze na Novohradce a Chrudimce. Oběť velké vody oznámil Lopeník na Slovácku. V pondělí ještě může pršet na východě České republiky, zejména v Beskydech.

Velká voda si od začátku června vyžádala zřejmě již sedm životů. Zatím poslední obětí je vodák ze čtyřlenné skupiny, která splouvala Vsetínskou Bečvu. Dva vodáci po převrácení kanoe tonuli pod splavem v Hovězí, přestože jej nesplouvali.

„Vyhodnotili to jako nebezpečné, lodě proto obnesli a nastoupili do nich znovu až pod jezem. Kanoe se dvěma muži se pak ale znovu k jezu přiblížila, proud vody loď vtáhl, ta se převrhla a muži se začali topit,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Jeden vodák utonul, druhého se jeho společníkům a lidem z okolních domů podařilo vytáhnout a resuscitovali ho do příjezdu záchranářů. Ti muže převezli do vsetínské nemocnice. Je ve vážném stavu. „Druhého muže unášel proud vody, vytáhli ho asi až po 2,5 kilometrech,“ dodala mluvčí. Záchranáři se pokoušeli resuscitovat i jej. „Bohužel přes veškerou poskytnutou pomoc podlehl následkům tonutí. Na místě byla i letecká záchranná služba, oživit se ho ale nepodařilo,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Petr Olšan. 

UDÁLOSTI: Lokální záplavy si již vyžádaly několik obětí (zdroj: ČT24)

Vytrvalý a vydatný déšť zvedl o víkendu hladiny řek a potoků zejména na východě republiky. Voda zatopila louky, zahrady, silnice nebo garáže, větší škody ale nezpůsobila a až na několik málo výjimek nebyla nutná evakuace obyvatel. V neděli odpoledne začal déšť ustávat a hladiny začaly klesat.

Přesto nadále umírají lidé. Kromě vodáka potvrdily úřady úmrtí třiašedesátiletého muže, který však utonul již o víkendu v rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku. V sobotu muž k potoku vyrazil, aby si rozbouřenou vodu vyfotil, telefonicky se při tom spojil s příbuznými.

„V neděli se rodině už neozval, proto ho začala pohřešovat. Začala pátrací akce policistů a hasičů, odpoledne jsme muže nalezli utonulého,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. S ohledem na rodinu utonulého nebude podle ní policie k případu poskytovat další informace.

Za poslední dva týdny je potvrzeno pět obětí, další dvě ženy jsou zatím pohřešované. Již počátkem měsíce zahynula žena na Olomoucku, když do domu, kde žila, vnikla záplavová vlna. V neděli odpoledne se při sjíždění řeky Morávky na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi lidmi. Osmiletá školačka po převozu do nemocnice zemřela. Další dva lidé z raftu, muž a další dítě, jsou v pořádku.

O den dříve spatřili kolemjdoucí v řece Osoblaze na Bruntálsku dvě těla. Utonulého muže hasiči z řeky vytáhli tentýž den, ženské tělo, které svědci ve vodě viděli taktéž, se stále nenašlo. 

Druhý stupeň trvá na dvou místech

Během pondělí klesly poslední řeky pod úroveň třetího stupně povodňové aktivity. Na dvou místech – shodně v Pardubickém kraji – ale stále platí druhý stupeň povodňové aktivity. Je na Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích. Jejich hladiny klesají. Na několika dalších místech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku zůstávají řeky na prvním povodňovém stupni.

V Čechách jde především o Malši pod Římovem, Tichou Orlici mezi Čermnou a Týništěm nad Orlicí, ale na prvním stupni zůstává i Labe v Kostelci nad Labem.

V Jihomoravském kraji platí první povodňový stupeň na Dyji (Novomlýnská nádrž) a na dolním toku Moravy, i hladiny těchto toků však klesají. V Moravskoslezském kraji, kde již v noci na pondělí pršelo méně, než se čekalo, trvá povodňový stav pouze na Opavě v Děhylově a Odře v Bohumíně.

V Kopřivnici na Novojičínsku však zůstávají neobyvatelné dva rodinné domy poté, co se zde v neděli sesunul svah a strhl několik stropů i sloupů elektrického vedení. 

Bez komentáře: Východ republiky postihly o víkendu záplavy (zdroj: ČT24)

Meteorologická výstraha platí do úterý

Do úterního dopoledne ještě platí výstrahy spojené s nebezpečím povodní. Druhý stupeň povodňové aktivity může ještě trvat na některých tocích v Pardubickém a Moravskoslezském kraji, na východě Zlínského kraje či na Jesenicku mohou hladiny zůstat na prvním stupni.

Nemělo by ale pršet – v noci a vesměs ani v úterý přes den, kdy meteorologové očekávají nanejvýše přeháňky. Znovu začne pršet ve druhé polovině týdne. O víkendu by se mohly především na východě Česka vyskytovat bouřky.