Nejmrazivěji bude v noci na východě Česka, v pondělí hrozí ledovka a bude větrno

Nejvíc mrznout bude v neděli večer a v noci na pondělí na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, přičemž na severozápadě Česka může být led silný až dva milimetry. Na začátku příštího týdne bude také foukat silný vítr, místy se tak budou tvořit sněhové jazyky a silná námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teploty v neděli večer mohou podle meteorologů klesat pod minus 12 stupňů Celsia při déletrvající zmenšené oblačnosti. „Nejnižší teploty budou večer a v první polovině noci. Ve druhé polovině noci budou mrazy zmírňovat,“ uvedli.

Výstraha před silným mrazem platí pro část Jihomoravského kraje a celý Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj od nedělních 18:00 do pondělních 06:00.

Silnou ledovku s tloušťkou až dva milimetry očekává ČHMÚ v Ústeckém kraji a částech Karlovarského a Libereckého kraje. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí tam trvá od pondělních 08:00 do půlnoci. O stupeň nižší výstraha před ledovkou pak platí ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech. Kvůli možné vysoké nehodovosti a zvýšenému nebezpečí úrazu při chůzi doporučují meteorologové omezit vycházení ven a jízdy autem.

Padaly teplotní rekordy

Silný vítr s nárazy do 70 kilometrů za hodinu bude v pondělí a v úterý foukat na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a na Frýdlantsku, na horách to může být až 90 kilometrů za hodinu. V oblasti Českomoravské vrchoviny, na severní Moravě a ve Slezsku bude vítr místy vytvářet sněhové jazyky a podle meteorologů bude přispívat i k tvorbě silné námrazy s tloušťkou nad tři centimetry. 

Meteorologové upozorňují na nebezpečí lámání větví, stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů. Při oblevě pak hrozí zranění v důsledku padajících kusů námraz, doporučují proto nepohybovat se a neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrických vedení.

V zemi panuje mrazivé počasí celý týden, například v neděli na jihu Čech padlo několik rekordů pro 18. prosinec. Na stanici Perla u Kvildy naměřili meteorologové minus 27,5 stupně Celsia. Rekordní hodnotu z roku 2017 tam mráz překonal o 2,5 stupně.