Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

Události: Dětem vězněných pomáhá Andělský strom (zdroj: ČT24)

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.

Například paní Linda byla ve vězení přes dva roky. Se svými pěti dětmi proto nemohla dvakrát trávit Vánoce. Nejmenšímu bylo rok a půl, nejstaršímu deset let. Když přišla nabídka, aby se zapojila do projektu Mezinárodního vězeňského společenství s názvem Andělský strom, neváhala. Projekt obdarovává děti za uvězněné rodiče, kteří ale k dárečku musí připojit osobní dopis.

Ačkoliv Linda nemohla s dětmi být fyzicky, byla ráda, že dárek od ní přece jen dostanou. „Mamka mi je nafotila, poslala mi fotky, takže jsem i viděla, jak si rozbalovaly dárečky, četly můj dopis, a to bylo pro mě takové štěstí, že jsem i já mohla dětem z věznice něco poslat,“ vzpomíná.

Dopis, na který nakreslila i obrázek, napsala každému dítěti zvlášť. „Vím, že by tím největším (dárkem) bylo, kdybychom byli už spolu, ale to ti Ježíšek ještě nesplní,“ stojí v jednom z dopisů.

Děti vězněných jsou traumatizované

Díky projektu dostane také letos dárky na patnáct set dětí. Dopisy si budou číst na Štědrý večer, stejně jako to ještě před třemi lety dělaly i děti paní Lindy. „Děti si nejvíce přejí hračky – jsou to auta na dálkové ovládaní, panenky. Ale také se nám objevuje hodně oblečení – teplákové soupravy, zimní bundy, boty,“ vyjmenovává zástupkyně ředitelky Mezinárodního vězeňského společenství Žaneta Dvořáčková.

„Děti si často kladou vinu, jsou stigmatizované, dostávají se do podobné situace, jako když rodič zemře. Je to pro ně strašné trauma, ale to dítě není tou společností nějak chlácholeno,“ vysvětluje psychický stav opuštěných potomků ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství Gabriela Kabátová.

„Překvapil mě ten přístup kolem, že jsou i lidé, kteří neodsuzují ty za mřížemi, a že se snaží ty děti víc přesvědčit o tom, že nemůžou za to, co udělali jejich rodiče,“ popisuje svou zkušenost s Andělským stromem Linda.