TÉMA

Mezinárodní vězeňské společenství

„Neviditelné oběti“ trestných činů. Děti s rodiči ve vězení čelí mnoha rizikům

Děti, které mají rodiče ve vězení, zažívají pocity smutku, odcizení, vyloučení a zahanbení. Část z nich musí rychleji dospět a převzít odpovědnost. Objevuje se sebepoškozování. Ukázal to tříletý výzkum Rodičovství za mřížemi, který vypracovala Masarykova univerzita v Brně s organizací Mezinárodní vězeňské společenství. Podle propočtů by v Česku mohlo být třicet až čtyřicet tisíc dětí, které mají rodiče ve vězení.
28. 5. 2024Aktualizováno28. 5. 2024, 17:34|

Děti vězňů často zůstávají samy na těžké emoce a traumata. V Česku je jich 40 tisíc

O dětech, které mají rodiče ve vězení, se někdy mluví jako o neviditelných obětech trestných činů. Právě jim se věnuje unikátní výzkum Masarykovy univerzity. Ten mimo jiné ukázal, že často zůstávají samy na těžké emoce a traumata, které jim uvěznění matky nebo otce přineslo.
16. 12. 2023|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Andělský kemp v Jiřetíně nabízí dětem odsouzených rodičů zábavu, sport i pochopení

V Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku se letos koná Andělský kemp pro děti odsouzených rodičů. Letní tábory pořádá spolek Mezinárodní vězeňské společenství pátým rokem. Děti jsou v kolektivu, který prochází stejnými nebo podobnými problémy, navíc si mohou kdykoli o svých strastech popovídat s pracovníky i s ostatními vrstevníky.
17. 8. 2021|