Na tepelné čerpadlo mohou lidé čekat i rok. Firmy kvůli velkému zájmu nestíhají

Události: Vysoká poptávka po tepelných čerpadlech (zdroj: ČT24)

Drahé energie i nutnost výměny starých kotlů zvedají poptávku po tepelných čerpadlech. Firmám vzrostly objednávky natolik, že na instalaci zařízení nyní lidé čekají i rok. Nízkopříjmové domácnosti navíc nově mohou získat dotaci až 180 tisíc korun, což může poptávku ještě zvýšit.

Lidé si na instalaci tepelného čerpadla musí počkat půl roku až rok. Firmy nestíhají. Před začátkem nové topné sezony už ho tak většina zákazníků nedostane. Zájem stoupl hlavně v posledních dvou letech. „Řada lidí dnes už neřeší nějaké drobné cenové nuance. V podstatě řeší jen termín, kdy můžeme přijet, abychom jim tu situaci pomohli vyřešit,“ řekl jednatel společnosti 5P Technologies Antonín Poler.

Trojnásobek požadavků má od loňského podzimu na montáž tepelného čerpadla i plzeňská firma AC Heating. Nejbližší termín, který může nabídnout novým zákazníkům, je až příští rok v lednu. „Není problém v naskladnění a v materiálu, ze kterého se tepelné čerpadlo montuje, ale je to o tom, že nám chybí ruce, které ho mají namontovat,“ vysvětlil obchodní zástupce Leoš Hrádek.

„K 31. březnu jsme měli vyřízené veškeré administrativní záležitosti a tento týden se nám ozvala firma s termínem, který je 28. července. To si myslím, že je v dnešní době zázrak,“ přiblížila Štěpánka Janoutová, jedna z mnoha zájemkyň o tepelné čerpadlo.

Důvody, proč chce lidi v nákupu čerpadel podpořit i stát, jsou vysoké ceny energií, ekologičtější vytápění nebo také snížení energetické závislosti na Rusku. „Cílíme i do nízkopříjmových domácností, aby jim to i v této velmi těžké době, kdy jsou energie drahé, bylo dostupné. Proto je výše podpory 95 procent,“ sdělila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).