Na mnoha místech se konaly akce ke Dni Země, lákaly na jídlo i sochu žraloka

Na mnoha místech Česka se během soboty konaly akce ke Dni Země, jejichž cílem bylo podpořit ochranu životního prostředí. Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka přichystalo kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. U přehrady Pastviny dobrovolníci čistili břehy. V hlavním městě se v Malešickém parku v Praze 10 konal festival ekologických a místních organizací.

Den Země byl poprvé uspořádán v roce 1970 americkými studenty, kteří chtěli prosadit přijetí nových zákonů a zvýšení rozpočtu na ochranu životního prostředí v USA. V Česku se poprvé připomínal v roce 1990.

V Praze si Den Země připomněli mimo jiné v parku v Malešicích, kde se od 11:00 konal festival ekologických a místních organizací. Zájemci měli možnost seznámit se s činností jednotlivých organizací, dále si vyzkoušet, jak se dají využít zbytky látek a textilu nebo si zacvičit jógu. Program, v němž nechyběly dílničky a interaktivní stanoviště, připravilo také středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr.

Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka lákalo na zábavní a zároveň osvětový program s podtitulem Planeta na talíři. Připravené byly kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. Zájemci mohli ochutnat například žaludovou kávu či objevovat jedlý plevel. 

V Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku odpoledne křtili sochu žraloka bílého vyrobenou z kovového šrotu. Celodenní akce nabídla také ekologickou olympiádu, ukázku kovošrotové techniky, zásahu hasičů nebo možnost vyzkoušet si práci kováře.