Možnost zrušit přihlášku na střední školu v on-line systému musí být, duplicitní pak rodič může stornovat, řekl Zajíček

Předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček o nové možnosti zrušení přihlášky na SŠ v systému DiPSy (zdroj: ČT24)

Už druhým týdnem se žáci mohou elektronicky přihlašovat na střední školy, čas mají do 20. února. Termín se posouvat nebude. A to navzdory tomu, že spuštění systému DiPSy bylo nutné o skoro dva dny odložit. Kvůli stížnostem rodičů i vedení škol pak Cermat v závěru minulého týdne přidal možnost zrušit již podanou přihlášku.

„Systém zatím funguje tak, jak fungovat má. Sice tam bylo drobné zpoždění na začátku, ale vzhledem k tomu, že termín 20. února je relativně vzdálený, tak si myslím, že k tomu prodloužení podávání přihlášek opravdu nebyl reálný důvod,“ řekl předseda Unie školských asociací a ředitel Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček.

Přihlášky podle něj v systému stále přibývají prakticky každou hodinou. Rodiče možná podle Zajíčka mají trošku problém s tím, že se nedají přihlášky průběžně ukládat a možná kvůli tomu trochu zazmatkují v závěru, kdy odešlou přihlášku dvakrát. „Takže se nám v systému objevují duplicity, což je samozřejmě problém. Cermat je ale v systému vyřeší, takže si myslím, že si to nakonec sedne,“ doplnil Zajíček.

Možnost zrušení přihlášky podle něj v systému musí být. „Když někdo podá omylem přihlášku dvakrát, tak ji může stornovat, tím pádem ji pak nemusíme řešit ve správním řízení. A stejně tak, pokud by si to někdo během dvaceti dnů rozmyslel a zvolil jinou preferenci,“ poznamenal Zajíček.

Nyní je v systému v provozu pouze část pro uchazeče a jejich rodiče. „Během tohoto týdne bychom měli mít plný přístup k přihláškám, v tuto chvíli je ještě nevidíme. Vidíme pouze seznam a prioritu školy. Nevidíme dovnitř, čím se ty duplicitní přihlášky ruší. Protože ten rozdíl může být pouze v tom, že v prvním zadání rodič zapomněl přílohu a podal to podruhé s doplněnou přílohou. V tom případě my potom budeme rodiče kontaktovat, aby neúplnou přihlášku stáhl,“ popsal Zajíček.